guardian_slieder02.jpeg - másolat
guardian_slieder01.jpeg - másolat - másolat
1513x500_Guardian_slider_11.jpeg
1513x500_Guardian_slider_9.jpeg
1513x500_Guardian_slider_81.jpeg
1513x500_Guardian_slider_10.jpeg
1513x500_Guardian_slider_61.jpeg
1513x500_Guardian_slider_31.jpeg
previous arrow
next arrow

Lakókomfort és az üveg változó piacokon, változó igények között

Természetes fény vs fényvédelem és hőszabályozás. Mindez egyszerre a lakásban? Nézzük az üveg mögé - itthon és külföldön.

A leállított állami beruházások okozta megrendelés-kiesésen túl várakozó állásba merevedett lakásberuházók és a megfontolt lakásvásárlók párhuzamos jelenléte jellemzi 2023 első felét. Most különösen érdemes a lakások egyes „műszaki megoldásai mögé” nézni. Lássuk mi a helyzet üvegfronton itthon és külföldön.

Az ÉVOSZ 2023. májusában közzétett konjunktúrakutatása szerint a nehézségek ellenére az építési vállalkozások több mint felének 2022-ben az előző évhez képest nőtt az árbevétele. Ezzel szemben a nemzetközi helyzet és az állami beruházások jelentős csökkenése miatt a felmérésben résztvevő cégek alig több mint harmada vár növekedést, míg több mint 45 % 2023-ban az előző évhez képest árbevételének csökkenésével kalkulál.

Image

A felmérés válaszadói között minden bizonnyal ott vannak azok a beruházók cégek is, akik már közel egy éve érzékelik a vevők kiváró taktikájának hatásait és a szabályozók változásának is köszönhetően visszaeső keresletet. Szakértők szerint ebben a helyzetben - akár új építésű lakásról akár felújításról van szó -, nem feltétlenül az jut előbb megrendeléshez, aki a legolcsóbb műszaki megoldásokat választotta, hanem az, aki többet, jobbat tud kínálni.

Németh Árpád András, a Guardian Glass építész tanácsadója a minőségi üvegezés az épület értékében, költséghatékonyságában és fenntarthatóságában játszott szerepét emelte ki. „Egyszerű és gyakran emlegetett összehasonlítással élve: egy drága, ám kevésbé jó üvegezéssel készült ablakokkal ellátott felső kategóriás, panorámás lakás tulajdonosa akár több millió forintot is kifizet azért, hogy a lakás árában borsosan kifizetett panorámát drága árnyékolókkal eltakarja. Holott elég lenne egy megfelelően összeállított üvegkombináció, amely a kellő mennyiségű fény beengedése mellett megfelelő módon véd a kellemetlen felmelegedéstől. Ez is a lakókomfort része, amelyre ma Magyarországon még kevesen figyelnek.”

És mi a helyzet külföldön?

Image

Léptékkülönbözőségek üveggel

Nézzünk két példát Európából. A különböző méretű és funkciójú és földrajzi elhelyezkedésű lakóépület esetén a minőség lakókomfort egyik ismérve a minőségi üvegezés, ami különösen fontos akkor, ha a homlokzat jelentős részét üveg borítja.

Bulgáriában 2017-ben az Év épülete elismerést elnyert Advanced Architecture Apartments (A3), az izgalmas és dinamikus formavilágú, öt egységből álló lakóház homlokzata szinte teljesen egészében üveggel borított. A mintegy 100 méter magas épület látványos üveghomlokzatának napfény elleni hatékony védelmét a semleges kinézetű üveg, a jó hőszigetelési értékekkel rendelkező Guardian SunGuard® SN 70/37 bevonatos üvegkombinációja gondoskodik. A minőségi épület által kínált komfortra jellemző, hogy a beltérbe jutó természetes fény megfelelő mennyisége a belső hőmérséklet egyszerű szabályozásának lehetőségével párosul. (Építészet: Starh)

Image

Kettős bevonatot kaptak a kellemes klímájú spanyolországi El Portixol és Cala Blanca között épült Sardinera-ház nagy méretű üvegfelületei, így azok a hő- és hangszigetelés mellett a napfény elleni védelemben és a beltéri kellemes hőmérséklet biztosításában is jelentő szerepet játszanak.

A képek is arról tanúskodnak, hogy kár lenne a kilátást redőnyökkel eltakarni.

Az üvegeknek persze fontos esztétikai szerepük is van. A egyenes vonalvezetésű tereket a ház különböző területeit az azokat összekötő nagy üvegfelületek teszik egyedivé. Így a ház számos pontjáról zavartalanul élvezhető a nagyszerű kilátás a Földközi-tengerre. A tervező a Sardinera-ház külső területeit az épület folytatásaként, annak kiegészítéseként értelmezte, ahol minden, a használók kényelmet szolgáló elem megtalálja a helyét. Az épület a fenntarthatósági követelményeknek is maximálisan megfelel, A energiaosztályú besorolást kapott. (Építészet: Ramón Esteve Arquitectura)

Guardian glass : Wellbeing - Build Marketing

Image

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: 

Az összes projekt megtekintése | Guardian Glass

Tudjon meg többet a Guardianről!

Trendek és innovációk | Guardian Glass

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üvegfelületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt float- és feldolgozott üvegtermékeket. A Guardian üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások létrehozásán, hogy az ügyfeleink lássák, mi az, ami lehetséges - see what’s possible®. Keresse fel a guardianglass.com weboldalt.

További cikk

Wellbeing – ami egy irodaházban kötelező az egy milliós lakóházban opcionális?
Németh Árpád András
Németh Árpád AndrásArchitectural Sales Manager
Guardian Orosháza Kft.
+36 30 479 1828
anemeth@guardian.com
guardianglass.com

További cikk

SunGuard SNX70: a látvány és a napvédelem egyensúlya

További cikk

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás
Image

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

Guardian Orosháza Kft.
Orosháza, Csorvási út 31, 5900
Nyitva tartás: 0–24
Telefonszám(06 68) 887 200

 

 

Adatkezelési tájékoztató dokumentumok (GDPR)
Copyright © 2021 Build Communication Kft. | Minden jog fenntartva.