guardian_slieder02.jpeg - másolat
guardian_slieder01.jpeg - másolat - másolat
1513x500_Guardian_slider_11.jpeg
1513x500_Guardian_slider_9.jpeg
1513x500_Guardian_slider_81.jpeg
1513x500_Guardian_slider_10.jpeg
1513x500_Guardian_slider_61.jpeg
1513x500_Guardian_slider_31.jpeg
previous arrow
next arrow

Wellbeing – ami egy irodaházban kötelező az egy milliós lakóházban opcionális?

Hiányosság a szabályozásban, vagy a manapság népszerű, a költségeket jobban fókuszba helyező „value engeniering” eredménye? Míg az irodaházak tervezése során az üveghomlokzatok teljesítményére szigorú szabályozás vonatkozik, addig a panorámás, milliós négyzetáron kínált lakások esetében a minőségi üvegezés gyakran esik a „költségoptimalizálás” áldozatává. Vajon miért? A mit nyerünk és mit veszítünk kérdések összefüggésére hívta fel a figyelmet a Guardian Glass szakértője.

Lakóépületek esetében — leginkább a hőszigetelés tekintetében — egyre szigorodó szabályok léptek életbe az elmúlt években. Ezek a szabályok természetesen az üveghomlokzatos épületekere is vonatkoznak. De miközben a nemzetközi trendek az energiafelhasználás optimalizálását helyezik előtérbe, addig Magyarországon néha a kivitelezés „gazdaságosabbá” tételének áldozatává válik az üzemeltetés hatékonysága. „A rövid távú érdekek jellemzően csak abban a ritka esetben kerülnek kevésbé szembe a hosszú távúakkal, ha a kivitelezés műszaki megoldásaiért felelős lesz maga az üzemeltető is.” – mondta Németh Árpád András, okleveles építőmérnök, a Guardian mérnök tanácsadója, aki naponta szembesül a helyzettel, amikor a nyugat-európai trendek szerint tervezett üveghomlokzatok költsége megterhelő a magyar beruházó számára.

Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a megrendelőnek, beruházónak, bérlőknek, lakóknak az üveghomlokzatokkal szemben sokkal szigorúbb elvárásaik vannak, mint a vakolt vagy burkolt homlokzatokkal szemben. A beruházás műszaki tervezésénél és a költségek kalkulálásánál azonban ezekről lekerül a fókusz.

Melyek is ezek?

Image

Napvédelem, a kilátás és „be nem látás” igényével

Ha például egy ingatlan árába alaposan „belekalkulálták” a látványos panorámát, jogos elvárás lenne, hogy egy jól benapozott lakásban ne kelljen feltétlenül a nap melege ellen védő redőnyt egész nap lehúzva tartani. Tehát a napvédelem valamint a kilátás és „be nem látás” komfortját egyben kell biztosítania az üveghomlokzatú helyiségnek. „Ez irodaépületek esetén komoly előírások között folyó tervezéssel megoldható. A mai tervezési trendeknek és az előírásoknak egyszerre megfelelő, korszerű, újgenerációs, nagy szelektivitású (elegendő láthatófényt beengedő, ám kellő nap- és hővédelmet kínáló), alacsony tükröződésű, egyre inkább semleges megjelenésű üvegek népszerűsége Magyarországon is egyre nő. A SunGuard SNX és SN termékcsalád minden szempontból optimális megoldást kínál ilyen feladatokra.” – mondta Németh Árpád András. – „Ugyan ez a lakóházak esetén is megoldható lenne, de még a felső kategóriás ingatlanok tervezése esetén is kifejezetten nehéz a kevesebb napvédelmet kínáló, így redőny integrálását mindenképpen szükségessé tevő három rétegű üvegeken túllépni.” Bár már akár tőlünk délebbre fekvő országokban, Szerbiában, sőt Albániában is többségben vannak azok a minőségi társasházak, ahol a nagy üvegfelületek napvédő üveggel készülnek, Magyarországon mégis a redőnyökkel ellátott Low-E üveggel rendelkező kisebb ablakok használata a gyakoribb.

Image

Felmerül ugyanakkor a kérdés: vajon ez a megoldás tényleg költségkímélőbb, mint egy jobb üveget választani? „A válasz az esetek többségében az, hogy ugyan projektje válogatja, de nem lenne drágább a minőségi üvegválasztásra odafigyelni a redőny helyett. Mindeközben sokat hangoztatott elv, hogy a jövőnek építünk, tehát olyan műszaki megoldásokat kellene alkalmazni, amelyek akár évtizedek múlva is helytállnak, a lakóépületek üveghomlokzatainak tervezésekor ez az elv mégis háttérbe szorul.”

Egyéb érdekességek a témában: Guardian Glass: Energiamegtakarítás - Build Marketing

Inspiráció a Guardian Glass projektjeiből: Guardian Projektek

 

Image

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: 

Az összes projekt megtekintése | Guardian Glass

Tudjon meg többet a Guardianről!

Trendek és innovációk | Guardian Glass

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üvegfelületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt float- és feldolgozott üvegtermékeket. A Guardian üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások létrehozásán, hogy az ügyfeleink lássák, mi az, ami lehetséges - see what’s possible®. Keresse fel a guardianglass.com weboldalt.

További cikk

Cube Berlin: komplex esztétika és műszaki megoldások
Németh Árpád András
Németh Árpád AndrásArchitectural Sales Manager
Guardian Orosháza Kft.
+36 30 479 1828
anemeth@guardian.com
guardianglass.com

További cikk

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

További cikk

SunGuard SNX70: a látvány és a napvédelem egyensúlya
Image

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

Guardian Orosháza Kft.
Orosháza, Csorvási út 31, 5900
Nyitva tartás: 0–24
Telefonszám(06 68) 887 200

 

 

Adatkezelési tájékoztató dokumentumok (GDPR)
Copyright © 2021 Build Communication Kft. | Minden jog fenntartva.