guardian_slieder02.jpeg - másolat
guardian_slieder01.jpeg - másolat - másolat
1513x500_Guardian_slider_11.jpeg
1513x500_Guardian_slider_9.jpeg
1513x500_Guardian_slider_81.jpeg
1513x500_Guardian_slider_10.jpeg
1513x500_Guardian_slider_61.jpeg
1513x500_Guardian_slider_31.jpeg
previous arrow
next arrow

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

2030-ra az európai épületek 30%-al kevesebb energiát fogyasztanának, ha mindegyiket nagy teljesítményű üvegek borítanák – derül ki a Glass for Europe megbízásából készült legfrissebb kutatásból. Egyre több vizsgálat, tanulmány támasztja alá a tényt, hogy egy üveggel borított épület nem energiapazarló, sőt. Az innovatív üveggyártók, így a Guardian portfóliójában is szerepelnek fokozott szelektivitású hőszigetelő üvegek, amelyek a legnevesebb „zöld” építést és működést tanúsító szervezetek által minősített épületeken is egyre többször alkalmaztak már.

Az energiafogyasztás csökkentése az Európai Unió által meghatározott egyik legfontosabb környezetvédelmi cél. Soksor emlegetett tétel, hogy hatalmas energiamegtakarítási potenciállal rendelkeznek épületeink, így az építőipari szektor gyártói számára évek óta kulcs fontosságú a kérdés, hogyan is csökkenthetők ezek a számok. Ebben az összefüggésben a legnépszerűbbek a megújuló energiaforrásokat hasznosító és a hőszigetelő anyagok. Ritkán kerül azonban napirendre, hogy a homlokzati üvegezésben is nagy lehetőségek rejlenek. A Glass for Europe kutatása szerint a nagy teljesítményű üvegek használatával viszonylag rövid idő alatt tudnánk látványos és valóban hatékony eredményeket elérni.

Image

 

Európa két választása

A Glass for Europe megbízásából a TNO által vezetett “Potenciális energiamegtakarítás és széndioxid kibocsátás csökkentés az üvegezéssel (Glazing Potential Energy Savings & CO2 Emission Reduction)” kutatás két lehetséges forgatókönyv elemzését mutatja be.  Ezek kiinduló feltételezései, hogy 2030-ra illetve 2050-re az Európai Unió minden épülete rendelkezik majd a megfelelő típusú üvegezéssel. Az első esetben az épületek évente 29%-kal kevesebb energiát fogyaszthatnak majd, amely 28%-kal alacsonyabb széndioxid kibocsátást eredményezhet. A 2050-re vetített kép szerint a széndioxid kibocsátás hasonló csökkentésével a lehetséges energiamegtakarítás elérheti a 37%-ot is.

Az Egyesült Királyságra vonatkozó becslések még optimistábbak: A megfelelő üvegtípus alkalmazása 2030-ban 32%-kal csökkentheti az épületek energiafogyasztásának mértékét a szigetországban. Ez az érték 2050-ben pedig, akár 42% is lehet. Érdekesség, hogy a 2030-ra becsült lehetséges megtakarítások majdnem fele az első tíz évben elérhető, amennyiben az új épületekben magas szelektivitású üveget használnak és megduplázzák (évente 2%-ról 4%-ra) a régi üvegek nagy teljesítményű üvegre cserélésének arányát. Európa szempontjából ez akár 200 millió tonna olaj egyenértékkel (Mtoe) kevesebb energiafogyasztást és 240 millió tonnával kevesebb széndioxid kibocsátást jelenthet.

Image

Minősített épületek

Ilyen innovatív üvegezésű épület London ikonikus felhőkarcolója, a „Cheesegrater”, amely a 75000 m2-es homlokzata BREEAM Excellent tanúsítvánnyal rendelkezik. Az épület függönyfala dupla üvegborítású, ezáltal biztosítva az erős napvédelmet és a semleges megjelenést. A kétféle Guardian termék, a SunGuard SN 51/28 és a SunGuard SN 62/34, felhasználásával az alacsony g-értéknek köszönhetően az üvegezés is nagyban hozzájárul az épület beltereinek kellemes klímájához, és a benne tartózkodók kényelméhez.

Másik példa a Leedsben található Victoria Gate diagrid mintájú homlokzata, ahol a Guardian SunGuard SuperNeutral (SN 70/35) egyedi rendet és ritmust teremt. Az SN 70/35 üveg semleges kék színe szép összhangot teremt a beton finom tónusával, miközben az árkádsort természetes fénnyel árasztja el.

Image

A holnap épületei ma épülnek

A Glass for Europe jelentése arra mutat rá, hogy a rendkívül energiatakarékos üvegezés hozama a környezet számára jelentős előnyökkel jár, mindeközben csökkenti a hűtés-fűtés szükségességét is. A fontos paraméterek közül nemcsak a hőátadási együtthatót (Uw), de az optimális napenergia áteresztést (g) is érdemes megemlíteni. Emellett fontos megjegyezni, hogy a fényáteresztési együttható további megtakarításokat is eredményezhet, jóllehet ezt a Glass for Europe jelentése nem említi.

A fent említett kritériumok teljesítéséhez szükséges összes üvegezés megtalálható a Guardian Glass választékában. A Guardian SunGuard® termékcsalád magas szelektivitású termékei nagy fényáteresztést biztosítanak, miközben egyaránt szabályozzák a napsugárzás hőátengedését is. Ez segít a jól megvilágított terek kialakításában és a túlmelegedés megelőzésében a nyári hónapokban, mindazonáltal télen hatékony védelmet biztosítva az épületekben a hőveszteség negatív hatásaival szemben az Uw = 0.5 W/m2K hőszigetelési együttható által (hármas üvegezésben). Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően ezek az üvegek megfelelő választásnak bizonyulnak a modern és energiahatékony épületek esetén.

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: www.inspire.guardianglass.com/eu

 

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: 

Az összes projekt megtekintése | Guardian Glass

Tudjon meg többet a Guardianről!

Trendek és innovációk | Guardian Glass

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üvegfelületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt float- és feldolgozott üvegtermékeket. A Guardian üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások létrehozásán, hogy az ügyfeleink lássák, mi az, ami lehetséges - see what’s possible®. Keresse fel a guardianglass.com weboldalt.

További cikk

SunGuard SNX70: a látvány és a napvédelem egyensúlya
Németh Árpád András
Németh Árpád AndrásArchitectural Sales Manager
Guardian Orosháza Kft.
+36 30 479 1828
anemeth@guardian.com
guardianglass.com

További cikk

Retrofit, a fenntartható üveghomlokzat

További cikk

Cube Berlin: komplex esztétika és műszaki megoldások
Image

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

Guardian Orosháza Kft.
Orosháza, Csorvási út 31, 5900
Nyitva tartás: 0–24
Telefonszám(06 68) 887 200