guardian_slieder02.jpeg - másolat
guardian_slieder01.jpeg - másolat - másolat
1513x500_Guardian_slider_11.jpeg
1513x500_Guardian_slider_9.jpeg
1513x500_Guardian_slider_81.jpeg
1513x500_Guardian_slider_10.jpeg
1513x500_Guardian_slider_61.jpeg
1513x500_Guardian_slider_31.jpeg
previous arrow
next arrow

Üveghomlokzat átalakítás: így válnak fenntarthatóvá a régi épületek

Véleményformáló szakértők hívták fel a figyelmet az 1970-es-80-as években épült üveg felhőkarcolók fűtéséhez és/vagy hűtéséhez szükséges energiafogyasztás pazarló mértékére – és vontak kíméletlenül párhuzamot az energiahatékonyságra vonatkozó jelenlegi elvárásokkal. Vajon igazságos-e ez az összehasonlítás? Hogyan lehetne összehasonlítani egy 40-50 éves diesel autót a mai modern elektromos hibridekkel?

Mivel a világ egyre nagyobb érdeklődést mutat az épített környezet és annak nyersanyag-felhasználáshoz való hozzájárulására iránt, mások mellett a hagyományos szemlélet szerint több energiát felhasználó üvegépületek is a politikusok és a szakemberek gondolkodásának fókuszába került. Ahogy az autómotorok, úgy az üveggyártási technológiák is sokat fejlődtek az elmúlt évtizedek során, különösen a hőteljesítményt illetően. Sőt, a mai üvegezési módszerek nagyban hozzájárulnak az előttünk álló évtizedekben az energiafogyasztás és az épületek széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez.

Image

A felhőkarcolók kitiltása lehet a jövő?

New York polgármestere, Bill de Blasio nemrégen bejelentette: „…terveim szerint betiltom az üveg és acél felhőkarcolókat, amelyek elősegítik a globális felmelegedést… nincs helyük többé sem a városunkban, sem a Földön.” Kevesebb szalagcímet kapott azonban Mark Chambers, a Polgármesteri Hivatal fenntarthatósággal foglalkozó osztály igazgatójának kiigazítása, amely ugyanazon a konferencián hangzott el: „Ez nem azt jelenti, hogy többé nem lehet az épületek kivitelezésénél üveget használni.” De Blasio ugyanis így folytatta: „Lehetséges, hogy egy vállalat hatalmas felhőkarcolót építsen, amihez rengeteg üveget használhatnak majd, de ehhez egyéb intézkedésekkel csökkentiük kell a károsanyag kibocsátást.” Az üveg valójában energiahatékony, ha megfelelően kezelik és építik be. De Blasio bejelentését később Gregg Pasquarelli, a SHoP Architects munkatársa bírálta, amikor azt írta: „Szerintem, azt szerette volna mondani, hogy sokkal nagyobb felelősséggel és tudatossággal kell kiválasztani az építkezéshez használt anyagokat, hogy azok a lehető leginkább energiahatékonyak legyenek. Teljesítmény szempontjából lehet építeni nagyon hatékony vagy egyáltalán nem hatékony üvegépületet is. Ugyanakkor nagyon hatékony vagy egyáltalán nem hatékony téglaépület is készülhet.”

Fenntartható üveghomlokzat

Az tulajdonosok/üzemeltetők számára – különösen ahol régi generációs üvegépületről van szó – a fenntarthatóbb jövő felé vezető út a hatékonyabb, modern üvegezéssel vagy függönyfal megoldással átalakított homlokzat. A Glass for Europe iparszövetség által tavaly kiadott jelentésben egyértelmű iránymutatás olvasható a szolgáltatási szektor lehetőségeiről az energia megtakarítást és a széndioxid kibocsátás csökkentését illetően.

A jelentés szerint 2030-ra, amennyiben az EU épületei magas teljesítményű üvegezésre térnek át, az energiafogyasztás éves szinten 29%-kal csökkenhet, amely 75,5 millió tonna olajnak felel meg. Ezzel együtt a széndioxid kibocsátás 28%-kal csökkenthető, amely több mint 94 millió tonna széndioxid megtakarítást jelent évente.

Ezek az előnyök tükrözik a modern üvegek hőszigetelési tulajdonságainak (Uw értékek) javulását és a hőveszteség megakadályozásának (g érték) mértékét is. Jelenleg az EU-ban a meglévő épületek átlagos hőszigetelési értéke 3,4 W/m2K Uw,míg a vásárolható háromrétegű üvegek majdnem négyszer hatékonyabbak, értékük 0,9 W/m2K Uw. Az üveghomlokzatok g értéke a vevő kívánsága szerint alakítható, így biztosítva az optimális egyensúlyt a hőveszteség és szigetelés között.

Image

Egy „madridi megoldás”

A mostanában Európára jellemző hőhullámok és az ezzel együtt megnövekedő hűtési igény miatt sürgetőbbé vált az üveghomlokzatok átalakítása. Az igény adott, a gyártók elkezdtek a megoldásokon dolgozni.

Madridban, ahol létfontosságú a napsugárzás elleni védelem, az Azca üzleti negyedben található Castellana 77 – 1970-es években épült irodaépület – átépítés után elnyerte a LEED Platinum minősítését az épület tartószerkezete és külső határoló szerkezete (Core and Shell) kategóriában a Guardian Glass segítségével. A Castellana 77 épület 33%-kal kevesebb energiát használ évente, mint az ugyanilyen felhasználással és felülettel rendelkező hagyományos épület. Mégis, az épületben tartózkodók és az ott dolgozók 95%-a természetes fényviszonyok között tud dolgozni és közvetlenül kilát az épületből.

Az évtizedekkel ezelőtti építmények esetében sincs az átalakítás szempontjából mindegyik esetében egyaránt megfelelő megoldás, hiszen különböző üvegezésről és homlokzatokról van szó. Előfordulhat, hogy a dupla üvegezésű hagyományos ablakok, illetve a szerelt homlokzatok átépítése pusztán a szerkezet szétszerelésével és az üvegek cseréjével jár. Máskor azonban, ahol a dupla üvegezés helyett szimpla, vagy a tripla helyett dupla üvegezés kapna helyet, ott új keretszerkezetre lesz szükség, hogy a nagyobb vastagságú üvegek elférjenek.

Jót tesz az üzletnek

Az egészen biztos, hogy az épülettulajdonosok számára számos előnnyel jár befektetni a legújabb, nagy teljesítményű üvegbe. Modern üvegezéssel nemcsak energiát takarítanak meg, és ezzel együtt csökkentik a széndioxid kibocsátást, hanem az épület értékét is növelik.

„Tény, hogy az olyan „zöld” jelzővel ellátott épületek esetén – mint például a LEED vagy a BREEAM –magasabb bérleti díjat kell fizetni.” – mondja Andrey Stolney, a Guardian Glass európai marketing igazgatója. „Ne felejtsük el, hogy az európai energia szabályozások kiterjednek a felújításra is, nemcsak az új épületekre. Röviden tehát, egy régi épület üvegezésének felújítása nem opció manapság – hanem gazdasági szükségszerűség.”

 

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: 

www.guardianglass.com/eu/hu/projects

Tudjon meg többet a Guardianről!

https://www.guardianglass.com/eu/hu/why-glass/design-with-glass/trends-and-innovations

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üvegfelületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt float- és feldolgozott üvegtermékeket. A Guardian üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások létrehozásán, hogy az ügyfeleink lássák, mi az, ami lehetséges - see what’s possible®. Keresse fel a guardianglass.com weboldalt.

További cikk

Cube Berlin: komplex esztétika és műszaki megoldások
Németh Árpád András
Németh Árpád AndrásArchitectural Sales Manager
Guardian Orosháza Kft.
+36 30 479 1828
anemeth@guardian.com
guardianglass.com

További cikk

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

További cikk

SunGuard SNX70: a látvány és a napvédelem egyensúlya
Image

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

Guardian Orosháza Kft.
Orosháza, Csorvási út 31, 5900
Nyitva tartás: 0–24
Telefonszám(06 68) 887 200

 

 

Adatkezelési tájékoztató dokumentumok (GDPR)
Copyright © 2021 Build Communication Kft. | Minden jog fenntartva.

Elérhetőségek_guardian

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

Guardian Orosháza Kft.
Orosháza, Csorvási út 31, 5900
Nyitva tartás: 0–24
Telefonszám(06 68) 887 200