guardian_slieder02.jpeg - másolat
guardian_slieder01.jpeg - másolat - másolat
1513x500_Guardian_slider_11.jpeg
1513x500_Guardian_slider_9.jpeg
1513x500_Guardian_slider_81.jpeg
1513x500_Guardian_slider_10.jpeg
1513x500_Guardian_slider_61.jpeg
1513x500_Guardian_slider_31.jpeg
previous arrow
next arrow

Iroda az üveg mögött: kényelem, forma, funkció

A teljes homlokzatán üveggel borított irodaépületek eleganciája vitathatatlan. Ugyanakkor mára nem igaz, hogy egy üveghomlokzatú épület nem lehet energiatakarékos. Lássuk hogyan oldották meg a látvány és funkció összhangjátnak megteremtését Európa három különböző pontján, különböző éghajlati viszonyok és használati igények között, egy-egy irodaépületen – a megfelelő üvegkombinációt használva.

Az igény egyértelmű és komplex: a megfelelő esztétika és kellő mennyiségű természetes fény mellett az energetikai kérdések, a gondos hővédelem elengedhetetlen. De nem feledkezhetünk meg az irodaépületektől elvárt további kényelmi és funkcionális igények kielégítésének feladatáról sem.

Hogyan történik ez Hollandiától Franciaországon át Csehországig?

Image

Kényelem

Az európai projektek egyik franciaországi példája az a zöld környezetben álló, teljeskörűen felújított, 10 900 négyzetméter alapterületű irodaépület, amelynek neve is impozáns küllemére utal: Le Cristallin - azaz kristály. Tervezőinek elsődleges szempontjai közé tartozott a bőséges természetes fény biztosítása által is hozzájárulni a kényelmes munkakörnyezet megteremtéséhez. A Le Cristallin - amely elnyerte a HQE® (Haute Qualité Environnementale) környezetvédelmi tanúsítványt - homlokzat paneljeinek egységes rácsszerkezete ellenére, az Atelier Zündel Cristea építésziroda tágas, a fényre, a kényelemre, és átlátszóságra fókuszáló szabad tereket tervezett. Külső fegyelem, belső kényelem jellemzi az épületet.

Ki gondolná, hogy a szabályos külső vonalak milyen rugalmas térrendezést rejtenek!

Ebben fontos szerepet játszott az irodaépület kéthéjú homlokzata és az ahhoz választott Guardian SunGuard® High Durable (HD) Silver 70 napvédő bevonatos üveg, amely a tartósság mellett az épület gyémántszerű megjelenését eredményezte. A választott Guardian üvegezésének jellemzői könnyedén illeszkedtek az építésziroda elképzelésihez: a Guardian SunGuard® High Durable (HD) Silver 7 rendkívül tartós bevonata magas, 70%-os fényáteresztést és 72%-os naptényezőt biztosít.

Image
Image

Forma

Az ING délkelet amszterdami, találkozási és közösségi pontként működő pavilon épülete fa sziluettet formáló, és a külső megjelenését erősen meghatározó üveghomlokzatnak tartószerkezeti szerep is jutott. A látványos homlokzati megoldás remekül illik a környék rohamosan fejlődő üzleti környezetébe - az épületrengetegben igazán vonzza a tekintetet. A különleges tetőszerkezet a homorú formából adódóan is kihívást jelentett az épület teljes, üvegezett homlokzatának kialakítása során.  A kiválasztott üveg számos elvárásnak kellett megfeleljen, olyanoknak, mint kiváló napvédelem, nagy fényáteresztés mellett semleges megjelenés. A Guardian SunGuard® SuperNeutral (SN 70/37) napvédő bevonatos üveg semleges, áttetsző megjelenése, mérsékelt tükröződése és egyenletes színe melletti kiemelkedő hőszigetelési tulajdonsága megnyerte az Amszterdamban, az ING kampusz közepén található többfunkciós tér tervezőit.

Image
Image
Image

Funkció

A csehországi projekt különlegessége annak nem hétköznapi funkciója: az épületben ugyanis az orvosbiológia és asztrofizika területét érintő lézerkutatások folynak, ahol a három blokkból álló komplexumban háromszázan dolgoznak. Az épület funkciójához, a benne folyó munka innovatív jellegéhez, modern, ám természetes megjelenéséhez annak tervezői elengedhetetlennek tartották az üveg intelligens használatát. Mindez a homlokzaton az ablakok és a látványos átrium napfényszabályozó képességét adja. A prágai intézmény kapcsán is a Guardian SunGuard® SuperNeutral® (SN) 70/37 bevonatú Guardian ExtraClear úsztatott üvege bizonyult a megfelelő választásnak. Az épületben zajló munka jellegéből adódóan kifejezetten fontos volt, hogy elegendő természetes fény jusson mindenhova: ezt a Guardian úsztatott üvegének 70%-os fényáteresztő funkciója biztosítja.

Image
Image
Image

És mi a helyzet, ha lakóépületek homlokzatát borítja üveg?

Lakókomfort és az üveg változó piacokon, változó igények között - Build Marketing

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: 

Az összes projekt megtekintése | Guardian Glass

Tudjon meg többet a Guardianről!

Trendek és innovációk | Guardian Glass

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üvegfelületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt float- és feldolgozott üvegtermékeket. A Guardian üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások létrehozásán, hogy az ügyfeleink lássák, mi az, ami lehetséges - see what’s possible®. Keresse fel a guardianglass.com weboldalt.

További cikk

Lakókomfort és az üveg változó piacokon, változó igények között
Németh Árpád András
Németh Árpád AndrásArchitectural Sales Manager
Guardian Orosháza Kft.
+36 30 479 1828
anemeth@guardian.com
guardianglass.com

További cikk

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

További cikk

Wellbeing – ami egy irodaházban kötelező az egy milliós lakóházban opcionális?
Image

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

Guardian Orosháza Kft.
Orosháza, Csorvási út 31, 5900
Nyitva tartás: 0–24
Telefonszám(06 68) 887 200

 

 

Adatkezelési tájékoztató dokumentumok (GDPR)
Copyright © 2021 Build Communication Kft. | Minden jog fenntartva.