guardian_slieder02.jpeg - másolat
guardian_slieder01.jpeg - másolat - másolat
1513x500_Guardian_slider_11.jpeg
1513x500_Guardian_slider_9.jpeg
1513x500_Guardian_slider_81.jpeg
1513x500_Guardian_slider_10.jpeg
1513x500_Guardian_slider_61.jpeg
1513x500_Guardian_slider_31.jpeg
previous arrow
next arrow

Tervezés és megvalósítás: üveghomlokzati trendek Magyarországon

Miközben nem kérdés, hogy az üveghomlokzatok kivitelezése során a betartandó műszaki paraméterek között maradunk, és anyagilag indokolható döntések születnek, néha ezek a döntések esztétikai vagy akár épületüzemeltetési kérdéseket is felvethetnek. Milyenek ma a magyarországi üveghomlokzati trendek az épületenergetika irányából nézve? Mit veszünk figyelembe, mit áldozunk fel és vajon minek az oltárán? Megfontolandó lehetőségek következnek az Guardian szakértői támogatásával.

Irodaházak, közintézmények, sőt akár lakóházak üveghomlokzataihoz is variációk széles skálája áll rendelkezésre az üvegipar innovációjának köszönhetően. „Kérdés: vajon megtalálható az egyensúly a technikailag időtálló megoldások és a beruházói-megrendelői érdekek között? Mik azok a néha apróságnak tűnő tényezők, amelyekkel megfizethető áron, jobb paraméterekkel rendelkező épületek jöhetnek létre? Például legyen megfelelő az üvegezés: hanggátló funkció és jobb napvédelem, mellyekkel harmóniába hozható a külső árnyékoló. Ezekkel a kiegészítésekkel együtt pedig már nem csak a gépészetet (klimatizálást) terhejük, így a kedvezőbb üzemeltetési költségek már rövidtávon anyagi előnyöket is kínálhatnak az épületek használóinak. Mi a Guardian-nél mindenképpen erre törekszünk.” – mondta Németh Árpád András, okleveles építőmérnök, a Guardian mérnök tanácsadója.

A tervezőasztalon általában az épületenergetikai, biztonsági, hanggátlási, nap- és fényvédelmi, valamint esztétikai kérdések alapos átgondolása után kerül meghatározásra a megfelelő minőségű és műszaki paraméterekkel rendelkező üvegfelépítés. A kivitelezés előkészítése során ugyanakkor óhatatlanul felmerülnek esztétikai és üzemeltetési költségek tekintetében konzekvenciákkal járó módosítási igények. Ezek gyakran indokoltak lehetnek, ám most tekintsük át, ha nyerünk a vámon és mit veszítünk a réven.

Image

Üveg az épületfizika fényében

A normál üveghomlokzatok manapság 2 vagy 3 üveglappal készülnek, attól függően, hogy a szabályozásoknak milyen módon kíván a tervező megfelelni. Mivel az üvegen kívül a szerkezet többi része, a profilok, a csatlakozások általában nehezen tudnak javítani a műszaki megoldás hőszigetelő képességén, így az épületenergetikai előírásoknak gyakran csak 3 rétegű üveggel lehet megfelelni. Ennek előnyei és hátrányai is vannak.

A 3 rétegű, jobb hőszigetelést nyújtó szerkezet nagyobb súlyának előnye például a jobb hanggátlás, hátránya viszont a vastagabb szerkezetből adódó súly méretekre és a fogadószerkezetre gyakorolt hatása, illetve a mindenképpen kicsit alacsonyabb fényáteresztés, vagy éppen az edzett üveg alkalmazásának gyakoribb igénye. A kérdést tovább árnyalja a mai trendnek megfelelő, speciális méretek, pl. a hosszú, keskeny üvegfelületek 3 rétegű hőszigetelő üvegekkel való megvalósítása, ami sok esetben költségesebb szerkezetet eredményezhet.

Az egyes homlokzati elemek műszaki és anyagi vonzatait is megvizsgálva sokszor érdemes lehet megfontolni egy 2 rétegű szerkezet alkalmazását a teljes épület egészére vonatkozó követelmények betartása mellett.

Minden esetben célszerű a teljes épület energiaháztartását átgondolni illetve azt, hogy ebben a folyamatban milyen és mekkora szerepet tölt be az üveg.

A hőszigetelő üveg lapjainak szükséges vastagsága részben statikai számítások eredménye, részben megjelenési szempontokra reflektál. Így az üvegszerkezetek esetleges vékonyítási igényét vizsgálva mindkét szempontot figyelembe kell venni. A homlokzat megjelenését befolyásolja például, hogy különböző időjárási körülmények között mennyire „párnásodik” az üveg, vagyis hogy a külső üveglap mennyire válik domborúvá vagy homorúvá. Ez a jelenség a vékonyabb üveglapoknál általában nagyobb mértékű és így gyakrabban is válik láthatóvá.

Különös odafigyelést igényel ez a jelenség, ha az épület egyes felületeire  nagyobb reflexióval rendelkező üvegek kerülnek, ám a Guardian szakértői minden eshetőségre kínálnak megoldást.

Image

Terjedőben a kéthéjú homlokzat. És itthon?

A Guardian nemzetközi csapatának adatai alapján az elmúlt időszakban a számos előnnyel járó régi-új trend a nyugati országokban a kéthéjú homlokzatok alkalmazása lett. A két héj közötti levegő áramlásának szabályozásával az ideális energiafelhasználás és az épületen belüli klimatikus viszonyok – az épület felmelegedése és lehűlése - szabályozható.

A kéthéjú homlokzat magyarországi terjedésének gátja talán egy oldalról a beépítési költségekben keresendő. Ugyanis elmondható, hogy e műszaki megoldás ráfordítása a későbbi üzemeltetőnek vagy éppen az épület tulajdonosának, használójának kínál várhatóan azonnali kényelmi, és főleg hosszútávon anyagi előnyöket. Ez nyilván egy saját magának építő beruházónak jobban kalkulálható, mint annak, aki a piacon kívánja értékesíteni később az ingatlant.

A másik hátráltató tényezőt talán a kevés hazai tapasztalat adja, így a kétrétegű homlokzat betervezésre sem gyakori itthon, vagy éppen a végső döntési fázisban anyagi okok miatt szorulnak háttérbe az ilyen és ehhez hasonló, az üzemeltetés során hálás megoldások.

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: 

Az összes projekt megtekintése | Guardian Glass

Tudjon meg többet a Guardianről!

Trendek és innovációk | Guardian Glass

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üvegfelületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt float- és feldolgozott üvegtermékeket. A Guardian üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások létrehozásán, hogy az ügyfeleink lássák, mi az, ami lehetséges - see what’s possible®. Keresse fel a guardianglass.com weboldalt.

További cikk

Retrofit, a fenntartható homlokzat
Németh Árpád András
Németh Árpád AndrásArchitectural Sales Manager
Guardian Orosháza Kft.
+36 30 479 1828
anemeth@guardian.com
guardianglass.com

További cikk

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

További cikk

SunGuard SNX70: a látvány és a napvédelem egyensúlya
Image

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

Guardian Orosháza Kft.
Orosháza, Csorvási út 31, 5900
Nyitva tartás: 0–24
Telefonszám(06 68) 887 200

 

 

Adatkezelési tájékoztató dokumentumok (GDPR)
Copyright © 2021 Build Communication Kft. | Minden jog fenntartva.