Építési Piaci Prognózis 2022-2025 - FRISSÍTÉS

Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2022-2025 frissítése

Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2022-2025 frissítése

Mi a véleménye: növekszik, stagnál vagy csökken?
Elindult az idei adatgyűjtés az építőipar jövőjéről

zöldkapocs

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Építési Piaci Prognózis 2022-2025 - FRISSÍTÉS - másolat

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Ingatkab_plusz - másolat

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

webinarium

Webináriumok

Webináriumok

Webináriumok - Szerezzen hasznos tudásanyagot és továbbképzési pontokat!

Zold_Epites_Podcast

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

previous arrow
next arrow

ÉPÍTKEZŐK CÉLJAI | FELMÉRÉS | FELÚJÍTÁS, KÖRNYEZETVÉDELEM

ÉPÍTKEZŐK CÉLJAI | FELMÉRÉS | FELÚJÍTÁS, KÖRNYEZETVÉDELEM

Beépített energiamegtakarítás

Rajki Diána - HVG Trend 2023. szeptember 14.

Az előregyártott betonelemek már kevés építkezőben idézik az 1980-as évek házgyári paneljeit, a felújításoknál pedig előtérbe került az energiatakarékosság – derült ki egy közelmúltbeli felmérésből.

A számtalan külső tényező által befolyásolt építőipari piacot évek óta a nyersanyagok, az építőanyagok és a munkaerő dinamikusan változó árai, illetve ezzel párhuzamosan a munkaerőhiány határozza meg. Hogyan reagálnak erre az otthonteremtésben vagy felújításban gondolkodók, milyen technológiákat és műszaki megoldásokat részesítenek előnybe? Erre kereste a válaszokat egy közelmúltban készült kérdőíves felmérés segítségével a Build-Communication építőiparra szakosodott tanácsadó cég. Az általa kiadott Építési Piaci Prognózis fogyasztói felmérésében 426 magánember vett részt, fele-fele arányban olyanok, akik még a tervezés szakaszában vannak és akik már befejezték az építést vagy felújítást. A független felmérés az építkezést és a felújítást tervezők, vagy éppen azon túlesettek alapvető céljait, motivációit és döntési preferenciáit vizsgálta. Főleg a szerkezeti anyagok és energiamegtakarítást célzó beruházások tekintetében.

Az építőipar szinte minden szereplőjét új megoldások keresésének irányába orientálta a nyersanyagok, az energia és a munkaerő drágulása, illetve a munkaerőhiány. Ráadásul a szakképzés hiánya is már minden szinten jól érezhető, a helyzetre pedig az építőipar egyfajta válasza a mind magasabb szinten előregyártott építőanyagok évek óta bővülő köre. A célok között szerepel, hogy az így fejlesztett termékek beépítéséhez minél kevesebb szakképzett munkaerőre legyen szükség, és maga az élőmunkaigény mennyisége és akár az építési idő is csökkenthető legyen.

Ezt támasztja alá a felmérés a fogyasztói oldalról is, hiszen a kutatásban résztvevők az építkezés és felújítás folyamatában a legfőbb problémaként a megfelelő szakember megtalálását jelölték meg. A másik súlyos gond a költségvetés kézbentartása, amelyet nehezít az építőanyagárak kiszámíthatatlansága miatti bizonytalanság. Az említett felmérésben résztvevők ötöde szerint a munkaerőhiány megoldásának hatékony módja lehet – természetesen a több szakember képzése mellett – az előregyártott építőanyagok használata.

Az egyre több fajta, gyárilag magas szinten előregyártott építőanyagok közül az otthonteremtésben, felújításban gondolkodók körében végzett felmérés szerint a legtöbben a beszerelésre magas fokon előkészített tetőablakokkal, az előregyártott hőszigetelő panelekkel és előszerelt kéményekkel találkoztak már. De egyre több családi házas építkezésen bukkan fel a munkákat rekordsebességre gyorsító, előregyártott vasbeton fal és födém.

Érdekes tendencia, hogy míg 15 évvel ezelőtt még sokan visszarettentek volna az 1980-as évek házgyári építkezéseihez talán látványában sem hasonlító panelektől, mára – a szakemberekhez hasonlóan – az építtetők sem azonosítják a modern előregyártott betontechnológiával épülő házakat az elavultnak számító panelépületekhez. A felmérésben megkérdezettek 76 százaléka inkább hisz az előnyeiben, sőt a válaszadók 30 százaléka tartotta nagyon előnyösnek azt, hogy egy szerkezetkész ház pár nap alatt elkészül, ráadásul korszerű szerkezetekkel. Mindössze a válaszadók 15 százaléka szerint hasonlít a korábbi építési módhoz.

Minden negyedik válaszadó az előnyök közé sorolta, hogy egy ilyen szerkezettel tervezett ház teljesen igényre szabható. Sokan gondolják hasznosnak a gépészeti előkészítéseket vagy az ezzel megoldható gyors és ütemezhető munkákat. Mindössze 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem szívesen lakna betonházban és 4 százalék gondolja azt, hogy az előregyártás korlátozza a kreativitást, vagy az egyedi otthon kialakítását.

A tervezgetők és az építésen, felújításon már átesettek közül nagyjából 30-30 százalék nyilatkozott úgy, hogy fő céljuk az energiamegtakarítás. Ennek ellenére a konkrét intézkedések között nem az energiamegtakarító belső felújítások kerültek az élre a válaszadók nagyjából negyedénél. A nyílászárócsere például az építkezést tervezők 17 százalékánál, a felújítást már elvégzettek 21 százalékánál számított preferenciának.

Jóllehet az energiamegtakarítás kapcsán az átlag felújítónak a hőszigetelés jut először eszébe, a tető, a lábazat vagy a homlokzat felújítását megelőzte a gépészeti korszerűsítés és a megújuló energiafelhasználó berendezések beszerzése. A hőszigeteléssel kapcsolatban az anyagok között a kőzetgyapot végzett a népszerűségi lista első helyén. A válaszokból az is kiderült, egyre többen vannak tisztában azzal, hogy bármilyen hőszigetelő anyagból legalább 10-12 cm vastagságút érdemes választani – ezt a megkérdezettek 42 százaléka gondolta így –, de a kérdőívet kitöltők 35 százaléka szerint a 15-20 cm sem túlzás.

A felmérésben részt vevők véleményét abban a komplex kérdésben is kikérték, hogy ha az épület minden része felújításra szorul, mivel érdemes azt kezdeni, mivel lehet a legtöbb energiamegtakarítást elérni. Ebben a tekintetben a legtöbben a homlokzati hőszigetelés, a nyílászárók felújítása majd a tetőfelújítás mellett tették le sorrendben a voksukat. Egy hasonló, de lényegét tekintve mégis más kérdésben, azaz hogy az épület melyik részének felújításával lehet a legtöbb energiamegtakarítást elérni, az első helyre a nyílászárók felújítása került, a második helyen már a megújuló energiafelhasználást célzó beruházások álltak, és csak ezt követte a homlokzat és a tető felújítása.

A kérdőívet kitöltők között 24 százalék gondolja úgy, hogy a környezetbarát technológia bárki számára elérhető. Ennél valamivel nagyobb arányban, 30 százalék viszont úgy véli, hogy az átlagos építkezők számára nem igazán elérhetők ezek a megoldások. Ugyanakkor a válaszadók 16 százaléka szerint kifejezetten megfizethetetlenek a környezetbarát építőanyagok, és 4 százalék azon az állásponton van, hogy azok csak állami támogatásból vásárolhatók meg.

Az építőanyagok fajtájáról és a technológiákról történő döntést befolyásoló tényezők közül az energiamegtakarításhoz való hozzájárulás, a tartósság, valamint a szakemberek ajánlása bizonyult a három legfontosabb szempontnak. A kivitelezők közötti választás esetén a közelben megtekinthető referenciák, és nem meglepő módon az írásban adott és betartott ajánlat, valamint a kedvező ár kerültek az első helyekre.

Érdekes sorrend alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a válaszadók mit gondolnak, mely gyártási technológia terheli a legjobban a környezetet. A többség – 36 százalék – az úgynevezett építéskémiai termékekre, így például a burkolatragasztokra voksolt. Azt követte 23 százalékkal a polisztirol hőszigetelőanyagok gyártása. A betongyártás 15 százalékkal csak a harmadik lett – holott az egyik alapanyag, a cement gyártásának karbonlábnyoma igen magas. A negyedik a sorban a szálas hőszigetelő anyagok előállítása, és az öt lehetséges válasz közül 13 százalékkal az utolsó helyen a téglagyártás végzett.

RAJKI DIÁNA

Gyorsmenü

Ez megy nálunk a Facebookon

Vegye fel a kapcsolatot Velünk!

Budaörs Office Park
Budaörs 2040, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6
Ügyfélkapcsolattartók +36 23 611-028
Irodavezetés és asszisztencia +36 23 611-029 
e-mail: iroda@buildmarketing.hu