HVG Ingatlan Plusz 2021 – ismét mi írtuk

A HVG Ingatlan Plusz 2020 őszi száma rendhagyó témái között – az aktuális gazdasági és építészeti kérdés mellett – ismét bemutatta az Év háza pályázat legjobbjait, valamint az egyik különdíjas épületről cikk is került a lapba.
A lap megírásában közreműködtek Daczi Dóra és Kummer Dóra, felelős szerkesztő Rajki Diána.

 Felelős szerkesztői összefoglaló

Nem várt lakótárs

Minden gondolatunkat, tettünket, tervünket, álmunkat áthatja a nem várt „vendég”, a koronavírus érkezése, akire úgy tűnik nem csupán látogatóként, hanem akár „lakótársként” kell a jövőben gondolnunk.

Megjelenése más iparágakhoz képest az építőiparban kisebb azonnali felfordulást okozott, és szakemberek egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzet merőben különbözik a 2008-2009 körüli válságtól, mégis már a közeli jövő is nehezen belátható. Vannak, akik az építésgazdaság visszaesését a vírushelyzettől függetlenül is várták, vannak, akik már a közeli jövőben visszaeséstől tartanak és vannak optimistábbak is. Tény: a lassulás érezhető az iparágban is. Kérdés: hova tartunk, és kitől milyen segítséget remélhetünk.

A covid hatásával a lakóparki fejlesztések, a lakáskiadás, az irodafejlesztések és a nyaralópiac kapcsán is foglalkozunk. Áttekintjük azt, ki mit vár az újabb 5%-os lakásáfától, és mennyivel drágul az építkezés a 2021. január 1-je után életbe lépő, közel nulla energiafelhasználást a családi házak számára előíró rendelet miatt.

Rendhagyó témáink között az Év háza 2020 pályázat legjobbjai mellett bemutatunk egy formabontó családi házat, áttekintjük hogyan szolgálják a közösségi kertek a közösségformálást, és beszélgetünk Budapest főépítészével és fő tájépítészével is.

Az Építési Piaci Prognózis néhány diagrammján elemezheti a helyzetet tovább mindenki vérmérséklete szerint.


Nyomtatás