Építési Piaci Prognózis 2022-2025 - FRISSÍTÉS

Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2022-2025 frissítése

Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2022-2025 frissítése

Mi a véleménye: növekszik, stagnál vagy csökken?
Elindult az idei adatgyűjtés az építőipar jövőjéről

zöldkapocs

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Építési Piaci Prognózis 2022-2025 - FRISSÍTÉS - másolat

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Ingatkab_plusz - másolat

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

webinarium

Webináriumok

Webináriumok

Webináriumok - Szerezzen hasznos tudásanyagot és továbbképzési pontokat!

Zold_Epites_Podcast

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

previous arrow
next arrow
Világostól Szemesig: balatoni házak újragondolva

Világostól Szemesig: balatoni házak újragondolva

Ugyan éppen egy 12 lakásos társasházon dolgozik és egy panzió és kávézó is épül a tervei alapján, ritkábban kerül megbízásai közé társasház vagy középület. Legélvezetesebb feladatának régi házak újragondolását tartja, ahol minél kevesebb bontással tűnnek el a lehangoló részletek.

Interjú Forrás Csilla, építésszel.

Szerző: Rajki Diána
Megjelent az ÉMSZ A bádogos című magazinja, 5. lapszámában (2023/1.)

„Semmit nem csinálnék másként…” - lehetne Forrás Csilla, a döntően a Balaton déli partján dolgozó tervező hitvallása, de ez éppen a megbízói gyakori visszajelzése, akár évtizedekkel a tervei szerint megépült házak, nyaralók használatának megkezdése után. Az ilyen vélemények mindig megerősítik abban, hogy megéri a sok személyes beszélgetés, és hasznos az azok mentén kialakuló bizalmi kapcsolat.

 

Csilla komoly szaktervezői csapattal a háta mögött egyéni tervezőként dolgozik. Fő profilja a döntően nyaraló funkciójú balatoni családi házak tervezése, vagy azok minőségi átalakítása. Siófokon és annak 30 kilométeres vonzáskörzetéből évtizedek óta kellő mennyiségű, változatos és izgalmas megrendelést kap.

Saját bevallása szerint „el van kényeztetve”. Kezei közül modern formanyelvű, elegáns épületek kerülnek ki, amelyek elégedett tulajdonosai néha visszatérő megbízóként keresik újra, sokszor másoknak ajánlják munkáját. „A tervezést mindig sok beszélgetés előzi meg, aminek eredménye a család életviteléhez leginkább megfelelő otthon, nyaraló. Sőt, egy-egy munka végére gyakran bizalmi viszony is kialakul.”

Az ország minden részéről érkező, igényes és tehetős ügyfélköre gyakran a látványos vízparti sávban találja meg azt az álomtelket, akár egy rossz állapotú épülettel, amelynek átalakítása mindig nagy élményt jelent az építész számára „Roppantul élvezetes tervezői feladatnak találom, hogy egy-egy elkészült épületen nyomokban se lehessen felismerni a korábbi lehangoló részleteket. Néha a végeredményen nem is észlelhető, hogy átalakításról van szó. Ennek ellenére úgy dolgozom, hogy igyekszem minél kevesebbet bontani. Ha erre mód van, szeretem megtartani a nyílásokat, az épület tömegét, és esetleg annak kiegészítésével igazítom az épületet a megrendelői igényekhez. Ezzel együtt a kivitelezés gazdaságosságát is mindig szem előtt tartjuk.”

Jól használható, élhető terek, kellemes kitekintések, jó térkapcsolatok, részletgazdag, igényes homlokzati kialakítások jellemzik munkáit. Utóbbi kapcsán ugyanakkor nyomatékosítja: nézetei szerinte ez nem a homlokzat túlhangsúlyozását jelenti. Véleménye szerint az elmúlt évtized lakásépítési dömpingje okozta tömegtervezés és tömegkivitelezés nem tett jót az épületek megjelenésének: semmitmondó kinézetű épületek keletkeztek. „Még egy aprócska házon is meg lehet találni azt a pontot, ami egyedivé, eredetivé teszi az épületet. Szeretem a homlokzati részleteket, nem kell sok, de legyen benne egyediség. A kertes ház szóljon a kertről, a kertkapcsolatról, a nyílászárók elhelyezése járuljon hozzá a térnöveléshez, tágítsa a teret.”

 

Kulcsszó: együttműködés

Az anyaghasználatot tekintve, a balatoni építészeti hagyományok szerinti fa-terméskő kombináció gyakran válik alap kiindulássá, amelyet akár egy bevállalósabb megrendelő, esetleg más inspiráció néha átformál. Terveiben fémek esetén – legyen az korcolt vagy kiselemes fedés, vagy a homlokzatra kerülő kompozit lemez – a Prefát részesíti előnyben. Ilyen megbízás volt a Balatonvilágoson közelmúltban befejezett villa, amelynek homlokzatát nem csupán az alumínium PrefaBond teszi különlegessé. Az eredetileg terméskő burkolattal tervezett ház végül szigorúbb kinézetet kapott: a fehér és antracitszürke színkombinációt a homlokzatba épített ledvilágítás emeli ki a környék látványos házai közül.

A „csupán egy-egy apró elemen múló egyediség” apropóján megemlíti a most - szinte kivételesen - az északi parton, Balatonalmádiban készülő projektjét, ahol az új építésű telep házain a balatonalmádi látványához tartozó Sári- villa korlátmotívuma jelenik meg, mint összekötő kapocs a régi és az új között. A tervezett épületek a környék régi lakóházaihoz tömegükben és tetőformájukban is igazodnak. Az innovatív, környezetbarát és fenntartható CLT rétegragasztott szerkezetű, a tervek szerint síkcseréppel fedett magastetős házak bádogosmunkái mellett, az ablakokra kerülő perforált alumínium árnyékolók is izgalmas feladatot adnak majd a szakkivitelezőknek.

Az épületszerkezetet tekintve új építésűek esetén nem ez az első munkája, ahol a számára szimpatikus, környezetbarát, könnyűszerkezetes épületek modernségét kombinálja a helyi hagyományokkal.

A Balaton mentén sok a lapostetős épület, ahol az alumínium kiegészítőként jelenik meg a tetőn a bádogosmunkák részleteiben. Ha magastetős épületről van szó, szívesen tervez korcolt fémlemez-fedést, de az általa kedvelt stílushoz remekül passzoló síkcseréppel is szívesen dolgozik. Érdekes ellentét, hogy a fa vagy fa hatású burkolatok mellett kifejezetten kedveli az alumínium kompozit lemezt, a PrefaBondot. Ennek kapcsán a homogén felületképzés esztétikai előnyei mellett kiemeli az anyag alakíthatóságát, hajlíthatóságát, vagy az olyan részletek kialakításának lehetőségét, mint a sarok-, vagy ívképzések finomságai, amihez elengedhetetlen a hozzáértő bádogos szakértelme.

Hite szerint, egy igazán jó ház kialakulásának kulcsa az, hogy a tervező az ötleteit a megrendelőre ne ráerőltesse és emellett a megrendelő esetleges nem jó elképzeléseit is felelősséggel korrigálja, megfelelő irányba terelje. Ezeket az elveket követve dolgozik éppen egy 12 lakásos társasházon, egy régi, korszerűtlen, nagyméretű családi ház átalakításán, de egy új, nyaralóépület tervezése is folyamatban van. Ugyanakkor rendkívül nagy jelentőséget tulajdonít a megvalósításban döntő szerepet játszó szakkivitelezőknek, és ezek között természetesen a bádogosoknak. „A rajzok, a megrendelővel közösen megálmodott épület tervezői művezetéssel, a kivitelező szakértelmére alapozva, és az egyeztetések sorával válnak élővé. Elmondhatom, hogy igazán jó bádogos kivitelezőkkel dolgozom együtt, remek konzultációk alakulnak ki, amelynek során finomítjuk az egyes részletmegoldásokat. Az egyeztetések, ahol igazi szakmai partnerek vagyunk, sokat hozzátesznek a végeredményhez.”

 

(Rajki Diána)

Gyorsmenü

Ez megy nálunk a Facebookon

Vegye fel a kapcsolatot Velünk!

Budapest 1118, Budaörsi út 131/A  2/4
Ügyfélkapcsolattartók +36 17 991 028
Irodavezetés és asszisztencia +36 17 991 029
e-mail: iroda@buildmarketing.hu