Mit jósolt az Építési Piaci Prognózis 2018?

prognozis2018
Budapest, 2017. november -
  A lakásépítési volumen zuhanásszerű visszaesését jósolta 2020-ra a független Építési Piaci Prognózis. A 2017. november 28-án, a Kortárs Építészeti Központban bemutatott anyag megerősítette a kijelentést: a konjunktúra fele olyan hosszú és fele olyan intenzív lesz, mint a kétezres években tapasztalt.

A szerzők választ adnak arra is, hogy nagyságrendileg hol stabilizálódik az építési piac és a lakásépítések volumene, azaz a piaci szereplőknek hosszabb távon milyen keresletre érdemes berendezkedniük.
Az Építési Piaci Prognózis részét képező felmérésben megkérdezett 363 szakember véleménye szerint az elkövetkező években is az állam lesz a fő megrendelő, és a lakásépítések és -felújítások után továbbra is a sportlétesítmények építése ad majd munkát az építőiparnak. A megkérdezettek szerint ebből a szempontból a piac vesztesei továbbra is az oktatási- és egyészségügyi intézmények lesznek.

A 2017-2019-ig tartó időszak mind a gazdasági növekedés, mind az építési piac bővülése szempontjából kivételesen jó időszak lesz. Ez alatt a három év alatt a magyar GDP 10 százalékkal, az építési teljesítmény pedig akár 50 %-kal is növekedhet, az építési teljesítmények értéke 2019-ben a 2016. évinek a másfélszerese lehet.
Ezek azok az alaptételek, amelyekre a november végén bemutatott Építési Piaci Prognózis 2018 elemzése épít.
De meddig tart a felfutás és milyen szinten stabilizálódnak a számok? 
Mire kell felkészülniük a piac szereplőinek? 
Ezekre a kérdéskere is választ ad a több számsor esetén 2022-ig adatokat kínáló Építési Piaci Prognózis. A hiánypótló elemzést a szakember több év kihagyás után ismét a Build-Communication megbízásából készítette el.

Az évente kiadni tervezett anyag makrogazdasági elemzését az egyes részpiacokra és régiókra vonatkozó helyzetelemzés és előrejelzés követi. A lakáspiac esetén a 2017. novemberében megjelent anyagban az építési engedélyek és a kész lakások tekintetében a megyei szintű lakásszámok még részletesebb elemzését kínálja.

„2017 után 2018 is jó éve lesz a magyar építési piacnak. A magyar gazdaság a fejlett európai országoknál gyorsabban növekszik, és ennek a növekedésnek az építőipar egyszerre haszonélvezője, és serkentője. Az egész országra kiterjedő felmérésünk, melyben az építési piacot ismerő szakemberek, és a piacon működő vállalkozások régiónként értékelik az egyes részpiacokon várható kereslet változást, segítettek abban, hogy feltárjuk a 2017-2018-as építési konjunktúra jellemzőit. Prognózisunk az építési kereslet alakulását, és a lakásépítés régiónkénti alakulását a 2018-at követő, 2022-ig tartó, négy éves időszakban is vizsgálja. Az erre az időszakra vonatkozó számszerű előrejelzésünket elemzés támasztja alá. Ebben az időszakban a magyar gazdaságnak új kihívásokkal kell szembenézni. A növekedés üteme, az általános várakozásokhoz képest is nagyobb mértékben, lefékeződik. A 2018-at követő időszakban jelentkező problémák sikeresebb kezeléséhez a vállalkozói szféra, így az építési piacon működő vállalkozások lobbytevékenysége is hozzájárulhat majd. Prognózisunkban erről is elmondjuk véleményünket.” – mondta el Varga Dénes, közgazdász, az Építési Piaci Prognózis kutatásvezetője.

Lakásépítés: fele olyan hosszú és fele olyan intenzív konjunktúra

Az idei Prognózis megerősíti az egy évvel ezelőtt jelzett tendenciát: az lakásépítések most tapasztalható felfutása a 2000 évek közepeinek mindössze fele olyan intenzív lesz és a fele olyan hosszú ideig ad munkát a vállalkozásoknak.
„Aggasztó, hogy a 2016 évvel ellentétben a 2020 után várható visszaesést követő fellendülésre semmilyen jel nem utal, azaz a piac szereplőinek hosszabb távra is alacsonyabb volumenű építési keresletre kell berendezkedniük.” – mondta el a szakember a mai sajtótájékoztatón a várható trendeket elemezve. – „A lakáspiaci élénkítési kísérletek Magyarországon azért nem lehettek sikeresebbek, mert nem voltak kellően átgondoltak. Prognózisunkhoz felhasználtuk a 2000-ben indított élénkítési kísérlet tapasztalatait is. Azt láttuk, hogy azokat a hibákat, amiket akkor elkövettünk, nagyrészt most is elkövették. Most is túl hamar, túl nagy eredményt szerettek volna elérni. Meggyőződésünk, hogy az építési piac élénkítése jó irány, és ennek a legfontosabb része lehet a lakáspiac élénkítése. Ezzel szemben a lakásépítés területén 2020-ban zuhanásszerű csökkenést várunk.” – tette hozzá a kutatásvezető.

A Prognózis részét képező felmérés szerint az állam kereslete az első

Az Építési Piaci Prognózis készítői idén ősszel több mint 350, az építési piacon érdekelt vállalkozást, és az építési piacot ismerő, ezen a területen dolgozó önkormányzati szakember véleményét kérdezték meg és dolgozták fel. A válaszokból kirajzolódik az építési piac várható bővülésének szerkezete. A megkérdezettek véleménye szerint a több évvel ezelőtti sorrendhez képest már nem a multinacionális vállalatok, hanem az állam kereslete az, ami elsősorban dinamizálja a piacot
Az önkormányzatok körében készült felmérés szakmai partnere a Települési Önkormány Országos Szövetsége volt.


Nyomtatás