guardian_slieder02.jpeg - másolat
guardian_slieder01.jpeg - másolat - másolat
1513x500_Guardian_slider_11.jpeg
1513x500_Guardian_slider_9.jpeg
1513x500_Guardian_slider_81.jpeg
1513x500_Guardian_slider_10.jpeg
1513x500_Guardian_slider_61.jpeg
1513x500_Guardian_slider_31.jpeg
previous arrow
next arrow

Double Skin: az energiahatékony üveghomlokzat

Napjainkban már kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a kéthéjú homlokzatok, a trend közkedveltsége és gyakori használata azonban csak az elmúlt években kezdett el rohamosan növekedni. Ennek háttarében egyrészről az épületek hőterhelésének mérséklésére vonatkozó szabványok szigorodása és az alacsony napenergia átbocsátás igénye áll, mivel ez a megoldás kombinálja a hatékony üvegezést és a mechanikus árnyékolást. Másrészről az utóbbi években megfigyelhető, üveg technológiák rohamtempóban fejlődő ipara fokozta igazán a felhasználók érdeklődését. Így, bár ez a műszaki megoldás már több mint 20 éve a szakemberek rendelkezésére áll, csak most kezdett el terjedni igazán.

Kéthéjú homlokzatról (Double-Skin Facade)  akkor beszélhetünk, amikor egy hagyományos homlokzat kap egy második, külső oldali üvegréteget, így a kész homlokzat ebből az üvegrétegből, köztes légtérből és a belső térrel határos függönyfalból áll. A két homlokzati réteg, amelyeket ebben az esetben héjaknak nevezünk, változó szélességű, pár centimétertől a néhány méterig terjedő légréssel vannak elválasztva egymástól. Amennyiben a légrésben mechanikus árnyékoló rendszert is alkalmazunk, úgy a külső héj megvédi azt a széltehertől és a szennyeződéstől egyaránt.

Image

A kulcs a kombináció

Az egyes rétegeknél használt üvegtípusok és funkciók kiválasztásánál ezért kifejezetten fontos, hogy hatékonyan állítsuk össze a homlokzat rétegeit. Hiszen a nem megfelelő üvegkombinációval összeállított kéthéjú homlokzat indokolatlanul csökkentheti az épületbe jutó természetes fény mennyiségét, megemelheti a légrés hőmérsékletét vagy páralecsapódást okozhat a külső héjon.

„Kéthéjú homlokzat tervezéses során éppen az ebben rejlő lehetőségek és előnyök maximalizálása érdekében rendkívül fontos a megfelelő üvegkombináció kiválasztása. Ilyen előnyök például a hatékony energiagazdálkodás, a dinamikus szelektivitás, a hőszigetelés és a kimagasló komfort.”– hívja fel a figyelmet Ralf Greiner, a Guardian Glass in Europe termék-alkalmazási vezetője.

Aktív vagy passzív szellőztetés?

A kéthéjú homlokzat alapvetően lehet mechanikusan vagy természetes úton szellőztetett, a légrésben alkalmazott szellőztető rendszertől függően. E megoldásokat aktív és passzív (interaktív) szellőztetésű homlokzatokként is ismertek.

Az aktív rendszerek hőszigetelő üveges külső héjjal rendelkeznek. Itt a légrés és a beltér közötti légcserét hőcserélőkkel, mesterségesen hozzák létre, így  a téli időszakban a fűtési energia jelentős része visszanyerhető. Az aktív rendszereknél általában a homlokzatokon megszokott üvegtípusokat alkalmazzák a külső hőszigetelő üveges héjban.

A passzív szellőztetésű homlokzatokat jellemzően európai kereskedelmi épületeken alkalmazzák. Itt a légcsere a kültér és a légrés között jön létre, ahol a természetes légáramlás az erre kialakított nyílásokon zajlik, melyek általában a külső üveglapok alatt és felett helyezkednek el.

Image

Jobb energia mérleg: bevonatos napvédő üvegekkel

A fejlett napvédő üvegek többek között aktívan befolyásolják a fényáteresztést és az épület hőháztartását is. Az üveg javíthat az épület energiahatékonyságán: a légkondícionálási, fűtési és mesterséges világítási igény csökkentésével. Ennek eredményeként, ezek az üvegek nélkülözhetetlenek a különböző környezetvédelmi minősítések (mint pl. a LEED, BREEAM, HQE, DGNB) elérésében.

A passzív szellőztetésű homlokzatoknál a jellemző szándék a rövid hullámhosszú infravörös napenergia részbeni visszatükrözése a külső héjról, csökkentve a belső tér felmelegedését és a hőterhelést. A külső héj bevonatának hatásfokát erősíti, ha a belső héjon is nap- és káprázásvédő bevonatot alkalmazunk. Így akkor is kiváló naptényezőt érhetünk el, ha az árnyékoló teljesen vagy részben felhúzott állapotban van. Ezáltal kifejezetten változatos szelektivitás érhető el ennek az átszellőztetett rendszernek a segítségével.

A bevonatok alkalmazása a külső héjon lehetővé teszi a külső reflexió színével és erősségével való játékot. Ez azt jelenti, hogy a tervező választhat a nagyon átlátszó és nyilvánvalóan „könnyű” szerkezet vagy a nagyobb reflexió által keltett egységes megjelenés mögé bújtatott egyedileg állítható árnyékolók tervezése közötti széles kínálatból.

Tartós bevonatok erőpróbája

Miközben a passzív rendszerek belső üvegezése hagyományosan két vagy háromrétegű hőszigetelő üveg, a külső héj tipikusan monolitikus laminált biztonsági üveglap (gyakran előfeszített üvegekkel). Ezek teherbíró képessége törés esetén is biztosítja a maximális biztonságot. Azonban a nagy teljesítményű bevonatos üvegek alkalmazásának igazi erőpróbája, a bevonatok tartósságánál, illetve a monolitikus vagy a lamináló fóliával érintkező felhasználás esetén derül ki igazán. Mivel a piacon fellelhető legtöbb bevonat nagyon érzékeny a környezet páratartalmára és a külső klimatikus hatásokra, ezért legtöbbször hermetikusan kell szigetelni azokat a külvilágtól, ami behatárolja az alkalmazhatóságukat.

A napsugárzást részben visszaverő tartós napvédő bevonatok és a speciális energiaelnyelő PVB lamináló fóliák kombinációja tovább javítja az energiahatékonyságot. Különösen a teljes fénytartományban mutatott szelektivitást lehet ilyen módon jelentősen javítani.

Image

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: 

Az összes projekt megtekintése | Guardian Glass

Tudjon meg többet a Guardianről!

Trendek és innovációk | Guardian Glass

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üvegfelületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt float- és feldolgozott üvegtermékeket. A Guardian üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások létrehozásán, hogy az ügyfeleink lássák, mi az, ami lehetséges - see what’s possible®. Keresse fel a guardianglass.com weboldalt.

További cikk

SunGuard SNX70: a látvány és a napvédelem egyensúlya
Németh Árpád András
Németh Árpád AndrásArchitectural Sales Manager
Guardian Orosháza Kft.
+36 30 479 1828
anemeth@guardian.com
guardianglass.com

További cikk

Retrofit, a fenntartható üveghomlokzat

További cikk

Cube Berlin: komplex esztétika és műszaki megoldások
Image

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

Guardian Orosháza Kft.
Orosháza, Csorvási út 31, 5900
Nyitva tartás: 0–24
Telefonszám(06 68) 887 200

 

 

Elérhetőségek_guardian

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

Guardian Orosháza Kft.
Orosháza, Csorvási út 31, 5900
Nyitva tartás: 0–24
Telefonszám(06 68) 887 200