Kármentesítés

Az építőanyag-kereskedelem még nincs felkészülve az online megoldásokra, a gyártásban és a kivitelezésben pedig nem működik a home office. A szektor különböző területein dolgozó cégek vezetői júniusig lassulást, akár 15-30 százalék közötti visszaesést várnak. De a piacon dolgozó jelentős cégek stratégiáért felelős vezetői - a jelen helyzet biztonságának megteremtése és a felfokozott kereslet kezelése mellett - már a válság utáni időszakra, az év második felére koncentrálnak.

 Az építőiparra talán nem lesznek annyira drasztikus hatással a következő hónapok, de néhányan a legrosszabb forgat

ókönyvként a teljes leállást sem tartják kizártnak. A „biztonság ma, tervteljesítés holnap” jelszó jegyében most az építőiparban is a dolgozók egészségének megóvása a prioritás, így a higiénés biztonság növelése mellett, az irodai részlegeken sokan már home office-ban dolgoznak.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) adatai szerint az építőanyagok és szerelvények közül az olasz relációból jövő import torpant meg főként. A csempék, burkoló lapok, szaniteráruk, ragasztók, fugázók, hőszigetelő anyagok külföldi beszerzése akadozik, és lassítja a kivitelezéseket, hogy a Nyugat-Európából érkező berendezési tárgyak szállítása késik.

A késztermékeinek és a gyártáshoz szükséges alapanyagok-adalékszerek egy részét olaszországi anyavállalatától importáló Mapei Kft. ugyan még veszteséget nem szenvedett, de a határok lezárása a kamionos szállítást nagyban nehezíti. 

„Ha az intézkedések hatása tartós is marad, mindent megteszünk, hogy a kamionos szállítási problémát áthidaljuk, és alternatív szállítási megoldásokat keresünk.” – mondta el Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt hetekben visszaeső exportigény tapasztalt, és a termeléskorlátozást is elképzelhetőnek tartja Aszódy Tamás, a hőszigetelő anyagokat gyártó Knauf Insulation ügyvezetője igazgatója. Mindez az alacsonyabb kihasználtság miatt rövid távon költségemelkedést fog jelenteni. Véleménye szerint ugyanakkor annyi az előnyünk a nyugat-európai piacokhoz képest, hogy kisebb a vendégmunkások aránya, akik hirtelen eltűnnek a munkaerőpiacról.

Varga András, a Bachl Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. ügyvezetője a járványhelyzettől függetlenül derülátó abban a kérdésben, hogy a lakosság egyre szélesebb rétegei nyitottak az energetikai beruházásokra, így a hőszigetelésre. Véleménye szerint a kormányzati szándék nem elég világos ezen a területen, így nem csupán a vírus okozta kiesések nyomhatják rá a bélyegüket az idei évi teljesítményre.

A Magyarországon kilenc gyártóegységgel rendelkező, és több mint ezer alkalmazottat foglalkoztató Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Komlós Andor szerint az egészségvédelem mellett a rugalmas gyártói hozzáállás ma a legfontosabb. „A kivitelezések egyelőre folytatódnak, különösen ott, ahol a szabad levegőn, viszonylag kisebb létszámban dolgoznak. Hasonló a helyzet a gyárainkban is, ahol magas gépesítés mellett állítjuk elő a szerkezeti építőanyagokat. Úgy gondolom, a jelenlegi szabályok között, 20-30 százalékos visszaeséssel, de folytatódhat a munka a gyártásban és a kivitelezésben” – mondta Komlós.

Az országos építőanyag-kereskedelmi hálózattal rendelkező újHáz Centrum Zrt. az új szabály szerint 15.00-ig nyitva tartó telepei áruvásárlási dömpingről számoltak be, ami a napokban a kiszállításban már kisebb-nagyobb fennakadásokat is okozott. Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője szerint a koronavírus más, importra épülő iparágakra gyakorolt hatása náluk nem érzékelhető, mivel a cég forgalmának 99,9 százalékát hazai és európai gyártók termékei adják. A szakember prognózisa szerint a tavalyi év adataihoz képest mégis akár 15-20 százalékos visszaesés is bekövetkezhet a forgalmukban 2020 végére, ami a még nem ismert kormányzati intézkedések fényében akár optimistának is bizonyulhat.

A lassuló és akár leálló folyamatokkal sújtott nehéz második negyedév után sokan fokozott terhelést hozó második félévre számítanak, köztük Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója is. „Ennek az évnek a sikere nagyrészt azon múlik, hogy a vállalat mennyire tudja mozgósítani a tartalékait. Átgondolni a működési folyamatokat úgy, hogy a cég a második negyedévben az újratervezésre, a költségtakarékos, vagy költség-átütemezési folyamatokra koncentrál, ezáltal többletkapacitást, hatékonyságnövekedést generálva a második félévre” – fogalmazott. Sokan egyetértenek azzal, hogy a következő hónapokban növekedni fog a munkanélküliek száma. A cégvezető szerint ugyanakkor azok a vállalatok, akik ezzel a megoldással próbálják átvészelni a következő időszakot, nagyon rövidlátó üzleti stratégiát követnek.

Az új építésű lakások piacán érdekelt Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás elmondta, hogy visszaeső fejlesztői aktivitást várnak, de erősödő befektetői keresletre számítanak, amire ők éppen új projektek indításával kívánnak reagálni. Elemzése szerint a kivezetett 5 százalékos áfakulcs miatt 2019 második félévétől erősen visszaeső számú új projekt mellett a téli időszakban a még elérhető új lakások is megfogyatkoztak. Az idén pedig a folyamatban lévőkön túl alig várja a kínálat bővülését.

„Úgy látjuk, hogy a vásárlók egy része legalább addig kivár, amíg újra biztonságban látja munkahelyét, jövedelmét, és ismét megjelentek a lakáspiacon a befektetők is” – tette hozzá Kricsfalussy. Számukra is meglepetést okozott, hogy a legújabb zuglói projektjükön a március 17-én elkezdett értékesítés első napján máris 10, zömében egy- és kétszobás lakást foglaltak le.

Varga Dénes, a független Építési Piaci Prognózis vezető elemzője úgy nyilatkozott, hogy továbbra is fenntartják az előrejelzésük fő számait: 2020-ra 16 000, 2021-re 12 500, 2022-re 13 500 lakás felépítését prognosztizálja. Ugyanakkor már most a 2020. évi GDP mintegy 1,5 százalékos csökkenését jósolja.

A több ingatlanpiaci szegmensben érdekelt CPI Hungary Country menedzsere, Gereben Mátyás szerint a helyzet pozitív változásokat is hoz a szektorban: az ingatlanüzemeltetés racionalizálása és a digitális ügykezelés rövid idő alatt ugrásszerűen fog fejlődni. Példamutató, hogy a nemzetközi cégcsoporthoz tartozó CPI Hotels 14 csehországi szállodáját felajánlotta a szűkös kórházi kapacitások enyhítésére, a közel 2500 szállodai szobát 5000 beteg fogadására készítik fel.

A piacaikat illetően a szakember úgy véli, mivel a hotelek és a kiskereskedelmi ingatlanok szegmensét közvetlenül érinti a járványhelyzet, így itt az idei év főleg a kármentesítésre fókuszál majd. Az irodai és a logisztikai szektor nincs ennyire sérülékeny helyzetben, az ingatlanakvizíciós piacon pedig 6-9 hónapos, akár évekre kiható stagnálás sem lehetetlen. Emellett a távol-keleti tőke közép-kelet-európai ingatlanpiacról történő visszavonulása is várható.

Az ÉVOSZ elnöke, Koji László szerint már érzékelhető az új szerződéskötések előkészítésének lassulása, és mivel 1- 2 hónap teljesítéscsökkenést vagy termeléskiesést éven belül nem lehet behozni, a járványnak a szektorban egy éven túl nyúló hatásai lesznek. „Mindenki dolgozni szeretne, ezért rendkívüli jelentősége van a járványhelyzettel arányos kormányzati intézkedéseknek” – emelte ki Koji. A munkába járás országon belüli esetleges területi korlátozása, a kivitelező szektorra jellemző napi, heti ingázás miatt, számos helyen ellehetetlenítené a munkát. Mivel az építőipar jelenleg is komoly munkaerőhiánnyal küzd, így a munkahelyek védelme érdekében a szakember javasolja az építőipar bevonását a járulékkedvezménnyel támogatott, nehéz helyzetbe került ágazatok közé. Mások az 5 százalékos lakásáfa átmeneti visszaállítását tűznék ismét napirendre.

RAJKI DIÁNA


Nyomtatás