guardian_slieder02.jpeg - másolat
guardian_slieder01.jpeg - másolat - másolat
1513x500_Guardian_slider_11.jpeg
1513x500_Guardian_slider_9.jpeg
1513x500_Guardian_slider_81.jpeg
1513x500_Guardian_slider_10.jpeg
1513x500_Guardian_slider_61.jpeg
1513x500_Guardian_slider_31.jpeg
previous arrow
next arrow

Iroda-trend: az üveg és dolgozói komfortérzet

Egy sor olyan tényező van, amely a munkavállalók teljesítményére és a munkakörnyezetre, az épület értékállóságára egyaránt hatással van. Ezek közül az egyik az épület beltereinek az egyre népszerűbb munkavállalói jóllét érdekében való kialakítása. Hogyan játszik ebben szerepet az üveg? És egy izgalmas példa Indiából.

Egyre több szó esik a munkavállalók megtartásának eszközei között a kellemes munkahelyi légkörről, amelynek minősítésére már nemzetközi tanúsítvány, a WELL Standard is létrejött.

A WELL minősítés az egészséges és inspiráló belső terek kialakítását helyezi fókuszba, miközben figyelembe veszi a fizikai környezetet, és az azt használó közösség lehetőségeit is. „A WELL Standard az egészséges munkakörnyezet kialakításával a fenntartható ingatlanok irányába hat, amit ideális esetben kiegészít a zöld épület minősítés is. Mindez pedig fenntarthatóbb épületeket eredményez, amely értékállóbb befektetésnek is számít. Természetesen jól megfogható befektetői érdek a munkavállalói egészség és jóllét irányába tett munkáltatói intézkedések sora, hiszen a cégek sikere végül nagymértékben az embereken múlik. Ebben pedig az épület kialakításának számos eleme, így a beltéri klímára hatást gyakorló üvegezés is egyre jelentősebb szerephez jut.” – mondta Németh Árpád András, a Guardian Glass mérnök tanácsadója. – „Nem is gondolnánk, hogy az iroda üvegezése mekkora hatást gyakorolhat az ott dolgozók közérzetére. Függ tőle, hogy mennyi fény jut az épület belsejébe pl. az őszi-téli korai sötétedés idején, vagy éppen nyáron mennyire melegszik fel a beltér, mennyit kell használni a légkondicionálást, ami nem csupán anyagi kérdés.”

Image

A minősítés, de elsősorban a személetből adódó intézkedések elsődleges célja, hogy a vállalatoknak ne csak a pénzügyi, tőkepiaci megítélése legyen jó, hanem ennél átfogóbb megközelítésben, a szociális és a cég közvetlen környezetére, valamint a közösségre gyakorolt hatásuk is. Mindennek hátterében részben a munkaerő megtartása, részben a cégek működésének hatékonysága áll, hiszen ha ezt leegyszerűsítjük, „az emberek jó közérzetének is van gazdasági előnye, hozadéka”.

Egyes információk szerint ilyen jellegű intézkedéseket bevezetni, és a minősítést megszerezni a tőzsdén jegyzett cégeknek várhatóan már 2024-től kötelező lehet.

„Számos nemzetközi példa jól mutatja, hogy a beruházók egyre inkább figyelembe veszik az épületek kialakításakor, a tervezéskor a későbbi használók érdekeit és az épület működésében az üveg szerepét.” – tette hozzá a szakember.

Image

Üveg egy biofilikus épület szolgálatában

Az üvegezés tekintetében a nemzetközi példák között is kiemelkedő az indiai Kolkata városában létrejött 37 000 négyzetméter alapterületű, a teljes homlokzatán üveggel borított robosztus épület, amely ezen túl is bővelkedik a nem mindennapi építészeti megoldásokban. Kelet-Indiában ez az első E+ (pozitív környezeti hatású) kereskedelmi központ, amely az első Gold Green-besorolású, LEED tanúsítvánnyal rendelkező munkakörnyezet. A Biowonder egyik leghasznosabb jellemzője, hogy az épület oxigéndús atmoszférája, ami teljes mértékben a zöld felületeknek köszönhető, jótékonyan befolyásolja a dolgozók munkájának hatékonyságát.

De mi volt a tervezők, tájépítészek elsődleges célja, és miért példás kezdeményezés mindez? A Biowonder sokak szerint az „élő építészet” izgalmas példája: a természetes rendszerek akklimatizációs technikákkal rendelkeznek, amelyek segítenek a fogyasztás optimalizálásában. A Biowonder éppen ezt az önakklimatizálódási elvet alkalmazza.

Image

Jogosan merülhet fel a kérdés: teljes üveghomlokzat esetén hogyan valósulhat meg a „felmelegedés” minimalizálása?

A Biowonder magas E+ (pozitív környezeti hatású) hányadossal rendelkezik – ez többek között a fény- és légszennyezettség kézben tartásával, a szennyvízenergia újrahasznosításával, a biodiverzitás elősegítésével, a nem organikus elemek csökkentésével, energiamegtakarítással és a napenergia felhasználásával érhető el. Ebben – sok más műszaki megoldás mellett – jelentős szerepet játszott a Guardian SunGuard üveget is tartalmazó üvegkombinációja. Ma már elavultnak számít az a nézet, hogy egy üveghomlokzatú épület nehezen lehet energiatakarékos. Ugyanakkor egyre népszerűbb az a megközelítés, hogy a megfelelő üvegezéssel alaposan hozzá lehet járulni az épületben tartózkodók, az ott dolgozók komfortérzetéhez és ezáltal a termelékenység növeléséhez is.

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: 

Az összes projekt megtekintése | Guardian Glass

Tudjon meg többet a Guardianről!

Trendek és innovációk | Guardian Glass

További cikk

Cube Berlin: komplex esztétika és műszaki megoldások
Németh Árpád András
Németh Árpád AndrásArchitectural Sales Manager
Guardian Orosháza Kft.
+36 30 479 1828
anemeth@guardian.com
guardianglass.com

További cikk

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

További cikk

SunGuard SNX70: a látvány és a napvédelem egyensúlya
Image

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

Guardian Orosháza Kft.
Orosháza, Csorvási út 31, 5900
Nyitva tartás: 0–24
Telefonszám(06 68) 887 200

 

 

Adatkezelési tájékoztató dokumentumok (GDPR)
Copyright © 2021 Build Communication Kft. | Minden jog fenntartva.