Várépítő nap a Kortárs Építészeti Központban

A Várépítő pályázat lassan két évtizede segíti a felajánló építőanyag gyártók termékeivel gyermekintézmények és műemlékek építési és felújítási munkáit. Azt, hogy milyen nagy szükség van erre és hasonló, az intézmények működési feltételeit javító kezdeményezésekre mi sem bizonyítja jobban, mint a pályázatra jellemző számadatok. A pályázat 2010. évi újjáélesztése óta közel 600 pályázó összesen több mint 450 millió forint értékű építőanyagot igényelt. A felajánló cégektől független neves szakmai és közéleti személyiségekből álló zsűri azonban sajnos mindössze 70 millió Ft + Áfa értékű felajánlást oszthatott el, ám ebből 100 gyermekintézménynek és műemléknek jutott.

Tapasztalataink szerint egyre több segítségre szorulnak a pályázók már a termékek körének, minőségének és mennyiségének meghatározásában, így ehhez egyre több eszközt állítottunk csatasorba. A rendszeres hírlevelek, az online magazin és konzultációs lehetőségek mellett idén harmadik alkalommal vártuk az ország különböző pontjairól érkező, pályázni szándékozó intézmények, önkormányzatok képviselőit a Várépítő napra. A Kortárs Építészeti Központban elhangzó előadások mellett az ott megjelenő cégek képviselőitől már most szívesen adtak tanácsot a felhasználandó termékeket illetően.

Hogyan érdemes a pályázatokat előkészíteni?
Milyen értékben pályázzunk?
Mire kell feltétlenül figyelni az előkészítés során?
Miért szükséges az önerő?
Melyik terméket válasszuk, és hogyan határozzuk meg a mennyiséget?
… ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők, akik a tervezett beruházásaikhoz a Várépítő pályázattól is szeretnének anyagot vagy készpénzt nyerni.

A 2017. évi Várépítő pályázatról

A tetőfelújításhoz, homlokzati hőszigeteléshez és homlokzatképzéshez, gépészeti felújításhoz és beltéri felújításokhoz igényelhető építőanyagokat és szolgáltatást 16 építőanyag gyártó cég adta össze mindösszesen nettó 16 millió Ft értékben.

A legtöbben ezúttal is új tetők kapnak, hiszen a pályázható különböző alapanyagú Creaton, Bramac és Terrán tetőcserép, a Prefa ereszcsatorna, Fakro tetőablak és Colt tetőbevilágító értéke a teljes keret több mint fele, nettó 8,5 millió Ft. Ismét van elnyerhető, a kivitelezésre fordítható készpénz is, aminek hiánya gyakran okoz fejtörést az intézményeknek. Utóbbit a Proidea, e-build és Magyar Építéstechnika szaklap, valamint a Colt Hungária Kft. ajánlott fel.
Gyűlnek a munkában kínált felajánlások is: az Épületszigetelők, Tetőfedő és Bádogosok Országos Szövetsége (ÉMSZ) tagjai, az ország legjobb tetőfedői idén is kiválasztanak egy nyertest, így ez lesz a negyedik tető, amit társadalmi munkában újítanak fel. Emellett lesz olyan beruházás, ahol a megítélt tetőablakokat a Fakro cég munkatársai be is fogják építeni.

A gépészeti felújításhoz szükséges nettó 2 millió forint értékű, csúcsminőségű Weishaupt kazán mellé érkezett 500 ezer Ft+ÁFA értékű Schiedel kémény.
A Bachl és a Baumit hőszigetelő anyagin és homlokzatképzésre szolgáló termékein túl idén további 500 ezer Ft+ÁFA értékű Ravatherm hőszigetelés is rendelkezésre áll, így ebben a kategóriában is nettó 2,4 millió Ft a pályázható keret.
A beltéri megszépülés kategóriájában a burkolat-felújításhoz a Murexin és a Henkel Ceresit márka kínálja anyagait, összesen nettó 1,5 millió Ft értékben.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottsága a cégektől független, neves közéleti személyiségekből áll:

  • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
  • Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas színművész;
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
  • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője
és a zsűri új, idén csatlakozott tagja Beleznay Éva, okleveles építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke, Budapest volt főépítésze.

További információ a Várépítő pályázatról.


BUILD-COMMUNICATION KFT.


  • 2040 BUDAÖRS
  • LIGET UTCA 3/2.
  • TEL: (23) 611-028 - Ügyfélkapcsolattartók
  • (23) 611-029 - Irodavezetés és asszisztencia

Build-Communication Kft. Facebook oldal Build-Communication Kft. youtube csatorna