previous arrow
next arrow
Slider

Elérhető a legfrissebb Építési Piaci Prognózis

2019. november 29-én sajtóesemény keretein belül mutattuk be az Építési Piaci Prognózis legfrissebb példányát.

Kis korrekciókkal, de 3 éve azonos ívet lát reálisnak az építésgazdaság egyik meghatározó, és 2009-től erős visszaesést mutató szegmense, az új lakások építése területén az Építési Piaci Prognózis vezető elemzője, Varga Dénes közgazdász. A független előrejelzés idén 21 500 lakással várja a 2016-ban indult élénkítési kísérlet hatásának csúcsát, 2020-ra pedig 16 000 db lakást tart reálisnak. Az anyag részét képező, ősszel közel 420 szakember által kitöltött kérdőív válaszadói 2020-ra minden részpiacon és minden megrendelői szektorban stagnálást jeleztek.

Mi várható a 2019-2022 időszakra a lakásépítések területén?

Az idei nyár jelentős, régen várt bejelentése volt az új lakásokra 2019. év végéig igénybe vehető 5 %-os ÁFA 2019. utáni megszűnése.

A 2017. évi frissítés a Világgazdaság Ingatlan Konferencián debütált Lakásépítés: fele olyan hosszú és fele olyan intenzív konjunktúra várhatóA szó szerint 7 szűk esztendő után a 2016-ban tapasztalt kereslet növekedés tartja lázban a piacot. Azok a cégek is komoly várakozással tekintenek az idei évre, amelyek tavaly még nem érezték a piacélénkítő intézkedések hatását.
De vajon meddig tart mindez és vajon „eladjuk” 2019-ig a következő pár évet is?
Ennek reális megítéléséhez kínál adatokat az Építési Piaci Prognózis, amelynek elkészült az idei frissítése.

Mit jósolt az Építési Piaci Prognózis 2018?


A lakásépítési volumen zuhanásszerű visszaesését jósolta 2020-ra a független Építési Piaci Prognózis. A 2017. november 28-án, a Kortárs Építészeti Központban bemutatott anyag megerősítette a kijelentést: a konjunktúra fele olyan hosszú és fele olyan intenzív lesz, mint a kétezres években tapasztalt. A szerzők választ adnak arra is, hogy nagyságrendileg hol stabilizálódik az építési piac és a lakásépítések volumene, azaz a piaci szereplőknek hosszabb távon milyen keresletre érdemes berendezkedniük.

Publish modules to the "offcanvas" position.