Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2020-2023!

Megjelenés és nyilvános bemutató: 2019. november 29. péntek, 10.00-12.00
Helyszín: Magyar Építőművészek Szövetségének Székháza, Kós Károly terem


Az Építési Piaci Prognózis novemberi kiadású, évente megjelenő független, középtávú előrejelzés, amelynek forrásai között szerepel az építőiparban dolgozó szakemberek – építészeik, kivitelezők és az önkormányzatok a szakterületen dolgozóinak - kérdőíves módszerrel évente kétszer gyűjtött véleménye. Online vagy nyomtatott példány vételára 350 000 Ft+ÁFA, amelyért a megrendelő a 2019. novemberben megjelenő anyag 2020. tavaszán készülő – kisebb terjedelmű – frissítését is automatikusan megkapja.

További információ:

Build-Communication Kft.

Podmaniczky Anita, irodavezető

E-mail: iroda@buildmarketing.hu / Tel:(23) 611 029

www.buildmarketing.hu


Figyelem!
Elindult a szakemberek körében a 2019. évi őszi felmérés!
Töltse ki kérdőívünket Ön is!


Az Építési Piaci Prognózis része minden évben az az építőipari szakemberek – építési vállalkozók, építész tervezők, és önkormányzati szakemberek – körében, az építőipar helyzetéről és kilátásairól végzett kérdőíves felmérés, amelyet 2019. tavaszán 306 szakember töltött ki (2018 tavasz: 320 fő, 2018. ősz: 339 fő). A felmérésében való részvételhez semmiféle számszerű adattal nem kell rendelkezni, mindössze a véleményét várjuk. A kitöltés kb. 5-6 percet vesz igénybe, és anoním. Akit azonban érdekelnek az eredmények, és megadja adatait, azokkal a felmérés eredményeit 2020. decemberében megosztjuk. Köszönjük, hogy véleményével Ön is segíti munkánkat!


Frissült az Építési Piaci Prognózis 2019-2022.


A független Építési Piaci Prognózis 2019-2022 most kiadott frissítésének szerzői szerint 2019-ben mintegy 21 500 lakás épülhet meg, ez a volumen 2020-ra 16 000 lakásra eshet vissza. 2021-2022-ben azonban mindössze 12-13 000 új lakást lát reálisnak az elemzés. Az árak emelkedése megáll. A jövedelmek emelkedése, és a remélhetőleg a mainál céltudatosabb lakáspolitika hatására ezután a volumen elkezdhet nőni, de újabb kiugró eredményre nem számíthatunk. Ezek a fő üzenetei a független elemzés 2019. májusi frissítésének. Tovább olvasom...

További információ:

Build-Communication Kft.

E-mail: iroda@buildmarketing.hu / Tel:(23) 611 029

www.buildmarketing.hu


Az Építési Piaci Prognózis 2019-2022 már megvásárolható!

Online vagy nyomtatott példány vételára 300 000 Ft+ÁFA, amelyért a megrendelő a 2019. tavaszán készülő – kisebb terjedelmű – frissítést automatikusan megkapja.


További információ:

Build-Communication Kft.

Podmaniczky Anita, Irodavezető

E-mail: iroda.@buildmarketing.hu

Mobil: (70) 608 2653

Tel:(23) 611 029

www.buildmarketing.hu


Mi várható a 2019-2022 időszakra a lakásépítések területén?

Az idei nyár jelentős, régen várt bejelentése volt az új lakásokra 2019. év végéig igénybe vehető 5 %-os ÁFA 2019. utáni megszűnése. „A 2000 évek eleje óta készülő, majd 2016-ban újjáélesztett független Építési Piaci Prognózis elmúlt 3 éves előrejelzésében is ezt jósolta, mindvégig ez volt az anyag egyik kiinduló feltételezése.” – nyilatkozta Varga Dénes közgazdász, a Build-Communication megbízásából készülő Építési Piaci Prognózis kutatásvezetője. Az 5%-os ÁFA visszavonásának hivatalos megindoklása több ponton átfed a Prognózis szerzőinek korábbi meglátásaival: nevezetesen, hogy az intézkedés a vártnál kisebb hatékonyságot hozott, hiszen a kedvezményt sokan ingatlanbefektetésekhez vették igénybe, pedig az intézkedésnek nem ez és nem is az ingatlanok drágítása, hanem az otthonteremtés volt a célja.

Mit jósolt az Építési Piaci Prognózis 2018?


A lakásépítési volumen zuhanásszerű visszaesését jósolta 2020-ra a független Építési Piaci Prognózis. A 2017. november 28-án, a Kortárs Építészeti Központban bemutatott anyag megerősítette a kijelentést: a konjunktúra fele olyan hosszú és fele olyan intenzív lesz, mint a kétezres években tapasztalt. A szerzők választ adnak arra is, hogy nagyságrendileg hol stabilizálódik az építési piac és a lakásépítések volumene, azaz a piaci szereplőknek hosszabb távon milyen keresletre érdemes berendezkedniük.
Az Építési Piaci Prognózis részét képező felmérésben megkérdezett 363 szakember véleménye szerint az elkövetkező években is az állam lesz a fő megrendelő, és a lakásépítések és -felújítások után továbbra is a sportlétesítmények építése ad majd munkát az építőiparnak. A megkérdezettek szerint ebből a szempontból a piac vesztesei továbbra is az oktatási- és egyészségügyi intézmények lesznek.

A 2017-2019-ig tartó időszak mind a gazdasági növekedés, mind az építési piac bővülése szempontjából kivételesen jó időszak lesz. Ez alatt a három év alatt a magyar GDP 10 százalékkal, az építési teljesítmény pedig akár 50 %-kal is növekedhet, az építési teljesítmények értéke 2019-ben a 2016. évinek a másfélszerese lehet.
Ezek azok az alaptételek, amelyekre a november végén bemutatott Építési Piaci Prognózis 2018 elemzése épít.
De meddig tart a felfutás és milyen szinten stabilizálódnak a számok?
Mire kell felkészülniük a piac szereplőinek?
Ezekre a kérdéskere is választ ad a több számsor esetén 2022-ig adatokat kínáló Építési Piaci Prognózis. A hiánypótló elemzést a szakember több év kihagyás után ismét a Build-Communication megbízásából készítette el.

Az évente kiadni tervezett anyag makrogazdasági elemzését az egyes részpiacokra és régiókra vonatkozó helyzetelemzés és előrejelzés követi. A lakáspiac esetén a 2017. novemberében megjelent anyagban az építési engedélyek és a kész lakások tekintetében a megyei szintű lakásszámok még részletesebb elemzését kínálja.

„2017 után 2018 is jó éve lesz a magyar építési piacnak. A magyar gazdaság a fejlett európai országoknál gyorsabban növekszik, és ennek a növekedésnek az építőipar egyszerre haszonélvezője, és serkentője. Az egész országra kiterjedő felmérésünk, melyben az építési piacot ismerő szakemberek, és a piacon működő vállalkozások régiónként értékelik az egyes részpiacokon várható kereslet változást, segítettek abban, hogy feltárjuk a 2017-2018-as építési konjunktúra jellemzőit. Prognózisunk az építési kereslet alakulását, és a lakásépítés régiónkénti alakulását a 2018-at követő, 2022-ig tartó, négy éves időszakban is vizsgálja. Az erre az időszakra vonatkozó számszerű előrejelzésünket elemzés támasztja alá. Ebben az időszakban a magyar gazdaságnak új kihívásokkal kell szembenézni. A növekedés üteme, az általános várakozásokhoz képest is nagyobb mértékben, lefékeződik. A 2018-at követő időszakban jelentkező problémák sikeresebb kezeléséhez a vállalkozói szféra, így az építési piacon működő vállalkozások lobbytevékenysége is hozzájárulhat majd. Prognózisunkban erről is elmondjuk véleményünket.” – mondta el Varga Dénes, közgazdász, az Építési Piaci Prognózis kutatásvezetője.

Lakásépítés: fele olyan hosszú és fele olyan intenzív konjunktúra


Az idei Prognózis megerősíti az egy évvel ezelőtt jelzett tendenciát: az lakásépítések most tapasztalható felfutása a 2000 évek közepeinek mindössze fele olyan intenzív lesz és a fele olyan hosszú ideig ad munkát a vállalkozásoknak.
„Aggasztó, hogy a 2016 évvel ellentétben a 2020 után várható visszaesést követő fellendülésre semmilyen jel nem utal, azaz a piac szereplőinek hosszabb távra is alacsonyabb volumenű építési keresletre kell berendezkedniük.” – mondta el a szakember a mai sajtótájékoztatón a várható trendeket elemezve. – „A lakáspiaci élénkítési kísérletek Magyarországon azért nem lehettek sikeresebbek, mert nem voltak kellően átgondoltak. Prognózisunkhoz felhasználtuk a 2000-ben indított élénkítési kísérlet tapasztalatait is. Azt láttuk, hogy azokat a hibákat, amiket akkor elkövettünk, nagyrészt most is elkövették. Most is túl hamar, túl nagy eredményt szerettek volna elérni. Meggyőződésünk, hogy az építési piac élénkítése jó irány, és ennek a legfontosabb része lehet a lakáspiac élénkítése. Ezzel szemben a lakásépítés területén 2020-ban zuhanásszerű csökkenést várunk.” – tette hozzá a kutatásvezető.

A Prognózis részét képező felmérés szerint az állam kereslete az első

Az Építési Piaci Prognózis készítői idén ősszel több mint 350, az építési piacon érdekelt vállalkozást, és az építési piacot ismerő, ezen a területen dolgozó önkormányzati szakember véleményét kérdezték meg és dolgozták fel. A válaszokból kirajzolódik az építési piac várható bővülésének szerkezete. A megkérdezettek véleménye szerint a több évvel ezelőtti sorrendhez képest már nem a multinacionális vállalatok, hanem az állam kereslete az, ami elsősorban dinamizálja a piacot.
Az önkormányzatok körében készült felmérés szakmai partnere a Települési Önkormány Országos Szövetsége volt.A 2017. évi frissítésről Varga Dénes a Világgazdaság Ingatlan Konferenciáján beszélt előszörAz Építési Piaci Prognózis 2017 sajtótájékoztatója előtt az M1 munkatársai interjút készítettek Varga Dénes közgazdásszal, a tanulmány szakmai vezetőjével


A 2017. évi frissítés a Világgazdaság Ingatlan Konferencián debütált
Lakásépítés: fele olyan hosszú és fele olyan intenzív konjunktúra várható

A szó szerint 7 szűk esztendő után a 2016-ban tapasztalt kereslet növekedés tartja lázban a piacot. Azok a cégek is komoly várakozással tekintenek az idei évre, amelyek tavaly még nem érezték a piacélénkítő intézkedések hatását.
De vajon meddig tart mindez és vajon „eladjuk” 2019-ig a következő pár évet is?
Ennek reális megítéléséhez kínál adatokat az Építési Piaci Prognózis, amelynek elkészült az idei frissítése.

A néhány év után ismét kiadott hiánypótló anyag az elkövetkező évek építési piacának számszerű becslései mellett olyan trendek elemzésére is vállalkozik, amelyek az építőipari cégek középtávon gondolkodó és tervező vezetőinek döntéseit segíti.
Ami a legfontosabb: a növekedés motorjaként az elkövetkező években a lakásépítést emeli ki, de előrejelzése szerint a konjunktúra fele olyan hosszú és fele olyan erős lesz, mint amit 2000-2009 között éltünk meg. Sőt, az őszi becsléseket finomra hangolva, a prognózis a felfutást még intenzívebbnek és sajnos még rövidebbnek várja.

Az építőiparban más iparágakhoz képest meglepően kevés hivatalos és megbízható adat áll rendelkezésre a jövő és a döntések megalapozott tervezéséhez.
Az építőipari marketing szakérője, a Build-Communication megbízásából 2016 év végén, ismét Varga Dénes, közgazdász szakmai irányításával készült el a 115 oldalas hiánypóló tanulmány, amelynek frissítése (37 oldalon) a 2017. első negyedéves építési adatok megjelenése után készült el. Az új, tavaly őszihez hasonló terjedelmű anyag pedig 2017. novemberében várható.

Az EU támogatások felhasználásának alacsony hatékonysága később okozhat gondot Varga Dénes véleménye szerint, mert ma Magyarországon a kormány gazdaságpolitikája határozza meg leginkább az építési piac jövőbeli lehetőségeit. „Ami a külföldről beáramló működő tőke szerepét illeti, annak hatása a magyar gazdasági növekedésre 1994 -2007 között igen jelentős volt. Ma már viszont az uniós támogatások hatása jelentősebb. Az éves átlagban bejövő, mintegy nettó 1000 milliárd forint uniós támogatás akkor is jelentősen emeli az építési keresletet, ha azt alacsony hatékonysággal használjuk fel. Az uniós támogatások alacsony hatékonyságú felhasználásának negatív következményei meg inkább hosszabb távon jelentkeznek majd.” – hangsúlyozta a Világgazdaság Ingatlan konferenciájának előadójaként az Építési Piaci Prognózis vezető elemzője, aki számos kormány építésügyi tanácsadó testületének tagjaként is dolgozott, most pedig másoknál pesszimistábban ítéli meg a lakásépítési konjunktúrát.

A prognózis gazdasági előrejelzése már a 2017-2019-es időszakra is pesszimistább, mint a kormány, vagy az MNB prognózisai: 2017-re 3,3 százalékos, 2018-ra 3,6 százalékos, 2019-re mindössze 1,9. 2020-ra pedig 1,2 százalékos GDP növekedést vár. Az építőipari teljesítmény értékét tekintve a prognózis a tavalyi mintegy 18 százalékos visszaeséshez képest idén 18 százalékos, 2019-ben, ennél is magasabb, 20 százalékos növekedést valószínűsített. Viszont 2019-ben 2 százalék körüli, 2020-ban ennél is nagyobb, akár 10 százalékos visszaesésé is lehet. A lakásépítés volumenének bővülését idén 55 százalékra teszi az év végéig.

Még intenzívebb és sajnos még rövidebb lesz a felfutás
A lakásépítésben 2016-tól összességében négy, a korábbiakhoz képest jó évet harangozott be az óvatos előrejelzés. Ez most annyiban módosult, hogy az még intenzívebb lehet, ám a csúcspont nem 2019-ben, hanem már 2018-ban valószínűsíthető, akár 25 ezret megközelítő lakásszámmal. Ennek oka, hogy úgy tűnik, az élénkítő intézkedések jobban megmozdították a piacot, ugyanakkor a határidőhöz kötött kedvezményes ÁFA hatását ma már jobban meg lehet ítélni. Amellett viszont kitart Varga Dénes, hogy a gyors felfutás ellenére 2020-ban már ismét jelentős csökkenés várható a lakásépítésben, és a gazdasági növekedés viszonylag magas ütemét a kormányzati várakozásokkal szemben továbbra sem tartja fenntarthatónak. A Prognózis az elkövetkező évekre konkrét lakásszámokat határozott meg. A 2017. évi frissítés a 2018-ig tartó időszakra megyénként ad kész lakások tekintetében becslést, régiónként viszont 2021-ig. A megyei szintű lakásszámok még részletesebb elemzése az őszi, új anyagban várható.

Az Építési Piaci Prognózis tartalmáról általában
Az évente kiadni tervezett anyag makrogazdasági elemzését az egyes részpiacokra és régiókra vonatkozó helyzetelemzés és előrejelzés követi. Az lakáspiac esetén az építési engedélyek és a kész lakások várható számával régiónként kínál adatot. A 2016. szeptemberében kiadott anyag része volt a kivitelezésben és az önkormányzatok e területén dolgozó szakemberek véleményének elemzése is, amelynek alapja kifejezetten e célra készült telefonos felmérés volt. A tervek szerint a 2017. novemberére várható új Prognózisban ez a felmérés is frissül.Az Építési Piaci Prognózis 2017 készítői

A Build-Communication Kft., mint az építőipari marketing vezető cége és szakértője feladatának tekinti a piaci információk gyűjtését, ezzel hozzájárulva a piac fejlődési irányainak meghatározásához. 2016-ban a Build-Communication Kft. felkérésére és megbízásával a DEM Iroda egykori vezetője és szakértője ismét elkészítette az általa évtizedekig jegyzett Építési Piaci Prognózist.

Varga Dénes, az Építési Piaci Prognózis 2017 kutatásvezetője, az egykori DEM Iroda tulajdonosa, közgazdász, aki az elmúlt évtizedekben lakásépítési kutatásaival, elemzéseivel és prognózisaival segítette az építőanyag gyártó cégek döntéseit, ugyanakkor szinte minden kormányzat lakásépítési tanácsadó testületének tagjaként igyekezett az építőipari szakmát az állami szférában is támogatni.

A Build-Communication életében nem ez volt az első ilyen anyag. A munka első lépése volt a 2012-ben, egyedülálló módon, építőipari szakemberek 12 csoportjában és a felújítást vagy lakásépítést tervezők vagy azt éppen befejező magánemberek körében készített IPARÁGI FELMÉRÉS. A felmérés célja az volt, hogy átfogó képet igyekezzen festeni az építőipari piacról, az abban dolgozó szakemberekről, munkáikról, ismereteikről, valamint az ott megjelenő megrendelők, a magánépítkezők véleményéről, ismereteiről, döntési preferenciáiról. A 794 kivitelező, 202 építész és 600 magánvásárló körében végzett felmérés máig egyedülálló információt tartogat az érdeklődők számára.


BUILD-COMMUNICATION KFT.


Build-Communication Kft. Facebook oldal Build-Communication Kft. youtube csatorna